Tabungan

31 October 2011

suara hati seorang ibu.

tiada apa yang lebih penting.
tiada apa yang lebih utama.
tiada apa yang lebih merdu.
tiada apa yang lebih sayu.

melainkan suara hati seorang ibu.

saya menyayangi mu ibu.

terima kasih.

suara hati seorang ibu.


27 October 2011

kejam

dunia

ini

kejam.

basikal baru Qalesya

iye. iye.
si kecik dah ada basikal baru.
nak pergi beli, mak dia yang terlebih excited.
nak beli mesti sama ada pink atau purple.
sampai 3 kedai kami pergi petang tu.
itu pun tak sempat beli sebab mak dah sampai nak pengsan kat kedai.

serius. mak tak tipu. pening-pening mak petang tu.
Masterchef Malaysia episod pertama pun mak tak khatam sebab mak dah tidur siap.

esoknya, kebetulan opah dan atuk semua datang dari Ipoh.
memang plan nak pi Nilai 3.

ok.
mak ingat, kat Nilai 3 hanya ada kain, kain, bantal, bantal, bunga, bunga, sahaja.

mak tak tahu kat sana ada jual barang baby juga.

dan mak terperangkap dalam satu kedai yang jual basikal baby dengan anggun sekali.

dan mak jumpa basikal Qalesya yang menepati citarasa mak yang berhati pink ini.

.
.
.
.


terbaik la wok!
mak memang suka!

Qalesya apa lagi.
cer tengok muka dia masa dia naik.

.
.
.
.


ye.
itu ekspresi feveret beliau.
memuncungkan mulut sepanjang yang boleh.
terutama sekali bila dapat benda baru.
memang itulah perangai dia.

ya.
toto di belakang milik ipoh opah.
beli sampai 2.

orang pompuan mana nak buatnya.
kalau beli satu mana cukup.
mak pun ingat memula nak beli 2 basikal.
tapi pikir2 sape nak naik.

takkan mak pulak?
mahu pecah tayarnya heeee.


paranoid

dulu.

pernah seorang mamat kata pada aku bahawa aku seorang paranoid.

aku cari dalam kamus, paranoid maksudnya "kecenderungan untuk mengesyaki dan tidak mempercayai orang lain dengan berlebih-lebihan".

itu je aku nak cerita.

babai.

22 October 2011

semalam, hari ini, esok..

semalam.

buat half-day di pejabat sebab malam ada tournament bowling dekat Flamingo KL.
bila mak dah duduk jauh dari KL ni, nak bergerak ke KL sangatlah memenatkan.
namun demi bowling, sukan kegemaran mak tu, mak redah jua.

tapi yang kesian ialah si kecil Qalesya dan si hensem Nazri sebab kena ikut mak ke KL.

takkan nak tinggal kot.

Q tinggal dengan Naz?
.
.
Naz tinggal dengan Q?
.
.
dua2 aku tak harap.
langsung.
.
.
tournament sepatutnya bermula pada pukul 8.
tapi mereka kena ingat, buat dekat Flamingo, malam, Jumaat lak tu.
jalan disitu akan jem tak ingat. ok!
.
.
maka tournament nya start pada pukul lebih kurang 9 lebih lebih.
walaupun dua game sajo, game end pada pukul lebih kurang 11 lebih sebab banyak masalah teknikal pada lane.

aku tak tunggu pun result, sebab tahu aku tak termasuk dalam rank haha.
itu pun dah dekat pukul 12 baru kami bergerak pulang.
kalau tunggu result?
mahu dekat pukul 1 kot.
dah la tak menang.
wasting.

akhirnya.
sampai rumah pukul 1.
Q dah tidur dengan lena.
tukar pampers pun tak sedar.
mak dapat tidur dengan lena.
yippie!!

***

hari ini.

kami plan nak ke baby center, sebab nak belikan Qalesya sebuah basikal.
mak dah survey hari tu, uuuuuuu mak yang rambang mata.
Qalesya senyum jek.

yang pasti, hari ni nak beli basikal dan nak bawa Qalesya pusing taman.
ayah dengan mami bolehlah berjalan *baca bersenam* dengan sihat dan jayanya.

yippie!!

adik dah dapat dah kereta baru dia.
Proton Saga FL 1.3 Executive Auto warna Cafe Latte.

hmm.
atok dah tukar kereta.
adik dah tukar kereta.
mak bila lagi ni.

nantikan.

yippie!!

***

esok, opah nak datang sini.
nak lepak-ing sini sampai Rabu.
maklumlah, orang ada kereta baru, haruslah berjalan hokey.

mak suka mak suka.
plan nak gi Nilai 3.
mak pun nak beli barang sikit2, nak hias rumah ni.

yippie!!


mak like!!

bila hati tengah resah, tengok muka anak, memang hilang resah. ajaib. i love u sayang.

21 October 2011

mak nak balik dah.

oke.

mak nak pergi makan burger McDonalds.

dan mak nak balik terus.

mak nak bersiap untuk malam nanti.

ada perlawanan bowling.

doakan mak. terima kasih.

si kecik ini semangat mak. dia mesti ikut. 

kamu semua hipokrit

makin lama, makin ramai yang hipokrit.

depan cakap lain, belakang cakap lain.
dengan si polan cakap lain, dengan si anu cakap lain.

orang-orang jenis ini, jenis yang nak untung cepat, jenis yang tamak, jenis yang tak sedar untung.
orang-orang jenis ini pula, selalu saja selamat dunia akhirat.

kenapa?

orang-orang jenis inilah yang membuatkan orang-orang jujur selalu tertindas.

pagi tadi, masa dalam kereta, aku termenung dan berfikir tentang masalah yang aku hadapi.
aku terfikir, kenapa mesti ada politik dalam pejabat.
kenapa mesti ada permainan kotor.

dan kenapa orang yang sering terlibat dalam politik kotor ini, selalu terselamat dan dapat saja apa yang diinginkan.

dah naik menyampah rasanya.
kau dah tahu semua orang tak suka kau, tapi kau masih boleh bermuka-muka senyum sana-sini.

aku tak faham jenis manusia apa ini.


bila mak tertekan, mak rasa lapar.

sekarang ini...

sekarang ini,
aku tengok muka kamu pun aku benci.

sekarang ini,
aku tengok kamu lalu pun aku ngeri.

sekarang ini,
aku dengar kamu bersuara pun, bernanah-nanah telinga ini.

eh sekarang ini,
aku rasa nak makan burger Mcdonalds Quarter Pounder.

terima kasihlah sebab buat aku benci pada kamu.


20 October 2011

JOM TAMBAH TRAFIK BLOGGGGG!



mak join segmen lagi.

uuuu. i like!!

nak join? klik banner di atas ya kawan-kawan!!

hari ini aku speechless

aku speechless.
hati aku pedih.
hati aku sakit.

ditambah tengok muka mamat itu.
hei. hukum hudud sah sah tiada.
kalau pula tiada hukuman sivil, memang aku dah bom mamat itu.

in the mean time, ku telan saja pahit ini.

nak cari kerja lain. siapa nak bagi saya kerja?

lalala.

ada beza antara manusia dan binatang

selalu, dalam drama-drama melayu, kalau mereka sedang marah, pasti perkataan yang keluar daripada mulut ialah 'kau binatang!!'.

maknanya, kalau manusia itu, perangainya teruk, pasti disamakan dengan binatang.

boleh eh? samakan diri manusia dengan binatang?

ke? manusia itu sendiri nak jadi binatang?

ke? binatang dah jadi lebih baik dari manusia?

ke??

tadi, semasa aku buka facebook, aku terbaca satu artikel mengenai seekor harimau.

meh, kita baca sama-sama.

***

"A mother tiger lost her cubs due to premature labour. 
Shortly after, she became depressed and her health declined. 
She was later diagnosed with depression. 
Since tigers are endangered, every effort was made to secure her health. 
Zoologists wrapped piglets up in tiger-print cloth, and presented them to the mother tiger.
She now loves these piglets and treats them like her own. 
And needless to mention, her health is back on track. ♥"


***

ye. mungkin cerita ini cerita lama sebab kalau lihat pada tarikh dalam gambar tersebut ialah pada tahun 2004. tapi itu bukan isu cerita ini, tapi cerita mengenai bezanya manusia dengan binatang.

malu tak?

aku malu.

sedangkan binatang pun ada rasa kasih yang amat sangat pada anak-anaknya, sebalik yang berlaku pada manusia akhir zaman ini.

harimau tersebut dikatakan mengalami kemurungan, disebabkan kehilangan anak.

manusia pula boleh suka hati membunuh anak.

tak perlu hujah panjangkan?

19 October 2011

penjelasan kenapa ORANG BUAT TAK TAHU PADA BUDAK CINA YANG KENA LANGGAR DAN GILIS DI CHINA TEMPOH HARI!!

ada seorang blogger buat penjelasan dan penjelasan tersebut ada benarnya kerana disokong dengan penjelasan seorang lagi blogger.

mak bagi link oke :)

http://marniazlina.blogspot.com/2011/10/punca-kenapa-tidak-ada-yang-menolong.html


SAYA, BLOG DAN PEMBACA



apa yang anda faham dengan tajuk di atas. *senyum*

saya.
.
.
.

blog.
.
.
.


pembaca.
.
.
.
.
.

anda semua la *senyum*


the end.

18 October 2011

Shiema Sufian ajak menjelajah



Cara Cara

1. Follow belog Shiema.

2. Buat satu entry yang bertajuk 'Shiema Sufian ajak menjelajah'

3. Letak header shiema sufian yang di atas tu ye.

4. Tulis lah ape yang korang nak tulis.

5. Copy dan paste kan link di ruangan entry ini ye.

***

tugasan 4. tulis apa nak tulis.

ok. mak tulis ni. mak tulis ni.

mak suka join segmen!! 

ngahaha.

http://sayapunyasukalaaa.blogspot.com/2011/10/segmen-jom-jelajah.html klik link ini.
mak tak tau kenapa takleh nak wat backlink kat entri ni :)


"1ST GIVEAWAY MR BAIZ ~ RM300 untuk di Menangi!!!"




CARA-CARA NAK MENYERTAI GIVEAWAY NI : 

letak banner seperti di atas buat 1 entri yang bertajuk "1ST GIVEAWAY MR BAIZ ~ RM300 untuk di Menangi!!!" dan link kan ke entri ini..

Follow blog Mr Baiz dan blog penaja di SINI  untuk update sepanjang giveaway..

kalau tak keberatan Like SINI sekali..*ecececeh...pomot sikit..hihi..jangan marah yer..

nak tag kawan-kawan lain pun amat digalakkan...lagi ramai lagi meriah..

3 pemenang akan di tentukan dengan Random.Org.

tinggalkan link post anda di entry ini.

tarikh tutup penyertaan : 31 Oktober 2011

***

done!

nak join? klik banner di atas ya!! :)

penat pun ada. kelakar pun ada.

portfolio aku kat agensi ni adalah menjaga kebajikan orang.
*masalahnya kebajikan aku takde orang pun nak ambil peduli, nasib badan*

salah satu tugas aku pagi tadi ialah bawa seorang staff di sini untuk pemeriksaan kesihatan di HKL.
oleh kerana aku kena hantar encik Suami ke pejabat, maka aku ambil keputusan untuk memandu sendiri ke HKL.

HKL, dari dulu sampai sekarang, masalah parkir memang tak berkesudahan.
aku habiskan masa satu jam untuk cari tempat parkir saja.

tiba-tiba anak buah aku telefon dan beritahu 'cik ita, Kat hilang!'

aku dah gelabah. mana nak cari dia dalam HKL yang besar ni.

memusing la kami mencari dia tadi, tapi tak jumpa.

kami ambil keputusan untuk balik ke pejabat lama sebab Kat memang suka pergi sana.
dah sampai pejabat lama, anak buah pergi turun naik pejabat, tapi tak ada.

kami pergi pusing tempat dia naik komuter, pun tak ada.

kami pergi rumah dia, jenuhlah terpekik terlolong panggil mak dia, pun tak ada.

akhirnya kami balik ke Putrajaya. dapat makan *yang mana aku tak makan dari pagi sebab mengisahkan staff ni* aku terus telefon semula mak dia.

dan mak dia kata 'she said, hafiz gone so she went to search for hafiz, but couldn't find, that's why she come home alone'.

banyak laaaaa.

the truth is, dia yang lari. dia tengok giliran dia dah nak sampai, dia lari. kami yang dok cari dia kat HKL tu, tak jumpa pun. entah ke mana dia menyorok.

serius, mak penat nok.

Blogger! Jom Kenal



***

Cara-cara

- Follow blog genk [tiada paksaan]

- Buat tajuk entri : Blogger! Jom Kenal

- Letak banner di atas dalam entri dan linkkan ke entri ini

- Nyatakan Asal korang dan serba sedikit tentang diri/blog korang

- Dah Siap?Hantar Link di ruangan komen entri ini

-Ada masa kenal-kenalah dengan blogger lain

***

dah follow :)

tajuk dah letak.

banner dan link settle.

asal mak - ipoh, perak.

mak ni seorang anak, seorang isteri dan seorang ibu.

blog mak ni tentang apa yang mak rasa nak tulis, mak tulis lah heee.

dah siap. nanti mak link kan.

insyaAllah nanti mak ronda :)

***

nak join?

sila klik banner :)

rindu pulak. bila nak pukul 5.30 ni?






mata bergaris sebab kuku panjang. mak dia malaskan? cian anak?

jangan buang anak.
mereka sangat comel!
sila bagi pada orang yang sangat-sangat nak anak!

bodoh la kome yang takde taste kat budak kecik.
akai takdak!

SEGMEN:JOM JOIN BLOGLIST ASRIRAYROCK



Syarat-Syaratnya Seperti berikut 

1.Buat entri berTajuk --> Segmen:Jom Join Bloglist Asrirayrock


2.Letakkan Banner diatas dlm entri tersebut berserta linkkan ke entri ini


3.Buat Entri Ringkas sahaja tak perlu buat karangan!!!


4.Klik Sini -> Join Group Blogger Malaysia kalau nak kalau tak nak pun tak pa ...


5.Dah siap letakkan url korang kat entri ini aq akan update ok....



Tarih Tutup 28/10/2011 (Jumaat 5.00 Petang)


***


OK :)

pagi-pagi lagi dah menangis

semalam lagi, memang dah perasan rakaman cctv yang keluar di youtube tentang budak perempuan umur 2 tahun yang dilanggar dan digilis namun tak dihirau oleh orang yang lalu lalang.

dah. dah perasan dah.
tapi.
mak tak sanggup nak tengok.

dengar pun dah rasa tak tenteram hati.
inikan pula nak tengok.
haih.

video itu sebenarnya bawa banyak mesej.
ia sebenarnya membuktikan betapa manusia telah hilang sifat peri kemanusiaan.
ia juga membuktikan bahawa memang manusia zaman sekarang ni dah tak peduli dan tak nak ambil peduli pun dengan apa yang terjadi.

masalahnya.
budak kecil tu.
umur baru 2 tahun.
haish.
aku tengok budak jatuh pun mak dah berlari nak angkat.
ini budak kena langgar, dah berdarah-darah kat tepi jalan, boleh buat tak peduli?
budak kecil terhantuk kepala pun aku dah susah hati?
inikan pula kena gilis lagi sekali boleh buat tak tahu?

mana letaknya hati?
mana letaknya akal fikiran?

apa sebenarnya mereka fikir masa tengah tengok budak tu menderita tepi jalan.
kalau jadi kat anak sendiri macam mana agaknya?

Ya Allah.
menangis aku sekarang. menangis fikir tentang kemanusiaan. menangis fikir tentang realiti pemikiran orang zaman maju ni.

itu yang dilanggar.
yang di negara asing.

negara kita pula tak habis-habis dengan kes buang bayi, bunuh bayi segala.

sekali dengan berita budak digilis tu, ada juga dengar tentang bayi yang dikelar dan ditikam emak dia sendiri.
emak dia pula baru umur 16 tahun. budak sekolah asrama.

pandai kau yer!
buat pandai!
nak sedap aje.
dah keluar anak, boipren pulak tak nak bertanggungjawab, kau bunuh anak tu?

eh celaka la kau!
siap kelar.
siap tikam bertubi-tubi.
apa kau ingat itu anak patung ker?

kau nak marah anak tu buat apa.
semua silap kau.
sial!

berdosa buat maksiat satu.
berdosa lahir anak luar nikah satu.
berdosa bunuh anak kau tambah lagi satu!

ye. siapa aku nak menghukum kau. masalahnya, kau dah letak diri kau sendiri dalam satu tempat yang penuh sial. penuh hina. penuh keji.

ye. maafkan aku. aku emo terlebih.
mungkin kerana aku sudah punya anak.
maka apa yang kau lakukan pada anak-anak kecil memang tak boleh diterima akal aku.

anak aku, aku nak cubit pun aku tak sampai hati.
kamu orang boleh sanggup kelar dan tikam?

Nauzubillah.

17 October 2011

cuci beg dan jadi macam baru. wow!!











haa.

tak payah tulis kan.

tengok gambar-gambar saja dah cukup.

need more info?

klik sini.

Fujifilm - Instax Mini 7s - Instant Picture

kalau dulu, dah tangkap gambar, kena tunggu habis satu roll filem, baru pi cuci and dapat hasilkan?

sekarang ni lak, boleh simpan dalam usb and kalau nak cuci pun senang saja, pergi saja mana-mana kedai gambar, cucuk usb dan pilih gambar mana nak cuci.

tapi ingat tak korang, dulu ada satu jenis kamera yang bila tangkap gambar, boleh keluar terus gambar.


haaaaa. sekarang pun ada lagi. siap dah diperbaiki, dah diupdate, diimprove. muahs!!

dari Fujifilm - Instax Mini 7s!!



ada dua warna yang di-offer.

satu biru dan satu pink.

pink?! mak like awww!!

korang nak tak??

kalau korang nak, korang boleh klik kat link ni, dan korang boleh beli dengan harga RM255 sahaja yang mana harga sebenarnya ialah RM290.

siap free 2 kotak Fujifilm Instax Mini Film dan kalau penghantaran area Klang Valley FREE jugak!!

so again,

klik sini!!!


Jom tengok Konsert Fenomena - 30 Tahun SEARCH!!

siapa tak kenal SEARCH.

aku kecik-kecik lagi dah dihidang dengan lagu-lagu otai ni.

sampai boleh tukar lirik sebab tak paham lagi apa dia orang nyanyi.
sebagai contoh.

lirik yang betul ialah 'Bulan madu di atas pelangi, Hanya kita berdua, Mengecap nikmat cinta....'
tapi bila sampai kat kami adik-beradik jadi 'Bulan madu di atas pelangi, Hanya kita berdua, Berada di washington...'

oke. maafkan kami uncles SEARCH. kami ketika itu masih mentah, masih hijau, memang lirik akan jadik tunggang terbalik. haha.



***

sumber Wikipedia

"SEARCH  ialah sebuah kugiran muzik yang dikenali sebagai salah sebuah pelopor muzik rock dalam bidang muzik arus perdana Malaysia semenjak dekad 1980-an. Semenjak dibentuk pada tahun 1981, kugiran ini telah menghasilkan lebih 20 album studio yang terjual laris, berpuluh-puluh lagu yang disambut hangat di corong radio, puluhan lagi konsert yang sering terjual habis tiketnya, sepanjang sejarah mencecah tiga dekad dalam industri muzik Malaysia, menjadikan mereka antara kugiran rock yang terunggul di Malaysia sepanjang tahun 1980-an dan 1990-an."


***

Seingat aku, lagu yang paling senang nak diingat oleh budak-budak kecik macam kami *pada ketika itu* ialah lagu Fantasia Bulan Madu dan Isabella.

memang terbaik wokkk. budak kecik pun tahu kot. dapat pula ada awek nama Isabella. memang main tuju-tuju lagu je la kan.

tapi nama aku bukan Isabella. so dengar saja sudah.

pastu ada lagu nama Rozana lak kan. memang time tuh, memang ramai la budak lahir buh nama Rozana. tak caya jom cek ngan JPN. eh jangan-jangan. buang masa. hahaha.


konsert. mak tak pernah dapat tengok konsert rock secara live. maklumlah. orang kata, konsert rock ni bahaya untuk perempuan ayu macam mak. kang kena ngorat kangggg. eh tetiba. tapi memang terbaik la kalau dapat tengok konsert ni secara live.

jadinya. korang nak tengok tak konsert ni secara live?

apa kata korang klik link ini sebab kat sini ada maklumat terperinci tentang konsert Fenomena - 30 Tahun SEARCH secara detail.

kalau ada orang leh jaga Q untuk satu malam, memang mak dah gi. ngahahahaha.

Jom Sertai Bloglist Blog Budak Botak September - Disember 2011

mak copy paste trus dari blog dia eh.

***


Syarat2nya:

1) Buat 1 entry dan letak tajuk "Jom Sertai Bloglist Blog Budak Botak September - Disember 2011"

2) Linkkan entry kat blog korang ke sini

3) Nyatakan korang lelaki @ perempuan (senang nk kelaskan)

4) X payah tag sapa2, kalau nak tag terpulang.

5) Letak link entry korang kat bawah nie sama ada kat komen Blogspot @ FB.

P/s: Tarikh tutup akan diberitahu kemudian...

***



1. tajuk mak dah letak - cantik!

2. mak dah linkkan entri dah - cantik!

3. mak seorang perempuan - awww!

TQ :)

jealousy

ok.

bila mak ronda blog orang lain, mak mesti jeles.

sebab blog dia orang best.

blog dia orang cool.

blog dia orang sempoi.

blog dia orang ada konsep.

blog dia orang ramai orang baca. eh. itu melampau jeles okey.


tapi, bila mak balik pada blog mak, mak rasa oke balik.

sebab mak ada apa yang mak nak.

semua ada di sini.

ini rumah mak.

mak boleh tulis apa saja.

mak boleh cerita apa saja.

tak kisahlah ada orang baca atau tidak.

janji mak HAPPY.


oke. mak pulak nak enter-frame. mak tahu hodoh. ni masa mak tengah berbahas pasal apa ntah. tak ingat. hahaha.

16 October 2011

blogger otai, sombong?

ok. mak tahu, isu ni memang selalu diutarakan. namun akhirnya blogger otai tetap menang. hahaha.

sebenarnya, mak sendiri setuju bahawa blogger otai sombong. wah statement!! memang nak kena blacklist la blog aku ni.

apa aku cakap ni sememangnya melalui pengalaman. bila aku pergi 'melawat' atau hendak 'berkenal-kenalan' dengan blogger otai, memang tak dilayan.

komen tak pernah di balas, kadang-kadang tak diapprove pun. hah camaner?

tapi........tak semua.

aku sangat-sangat respek dengan beberapa otai blogger yang sangat-sangat sporting melayan dengan sabar blogger-blogger baru dan tak terkenal macam aku ni.

siap, kadang-kadang dapat aje invitation untuk join apa-apa event dengan diorang.

blogger yang paling aku respek ialah bro framestone. dia memang tak pilih kasih. semua blogger dia layan sama. terkenal ke, tak terkenal ke, dia layan sama rata.

aku juga respek dengan ceeramon. aku siap follow twitter dia lagi, dan dia akan balas setiap twitt yang sampai pada dia.

ramai lagi la blooger otai yang sempoi.

tapiiii......blogger yang sombong pun memang ada.
tak dinafikan.

p.s.
ok.aku baru perasan aku tak follow ceeramon punya blog.
aku selama ni letak kat bloglist aje.
maafkan saya kak ceera ngeeee.

kelebihan perempuan hamil dan perempuan yang menyusukan anak.

sejak hamil hingga menyusukan anak, banyak kelebihan rupanya yang diberikan kepada golongan ini.

aku sendiri berharap, agar keikhlasan aku menyusukan Qalesya mendapat keberkatanNya. walaupun tak dapat menyusukan secara eksklusif, namun aku sedaya upaya berikan susu aku kepada Qalesya selagi masih ada.

di sini aku kongsi, kelebihan yang Dia berikan kepada perempuan bermula daripada mula hamil sehingga dilahirkan dan seterusnya menyusukan anak tersebut.


***


Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

Dua rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.

Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.

Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah SWT.

Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.

Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.

Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya dari badannya (susu badan) akan dapat satu pahala dari tiap-tiap titik susu yang diberikannya.

Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun),makamalaikat-malaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat. 




***

Subhanallah. banyak kelebihan yang disediakan olehNya kepada insan bergelar wanita.
Alhamdulillah.

15 October 2011

kematian.

akhir-akhir ni, selalu dengar tentang kematian.

dia meninggal..
dia pergi..
dia meninggal..
dia pergi..

bila asyik dengar tentang kematian, teringat artikel tentang tanda-tanda kecil kiamat 'ramai orang soleh meninggal dunia'


Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang-orang yang baik dan ahli agama dimuka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang-orang yang hina dan buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran - Riwayat Ahmad

ok.

teringat tentang mati, adalah perkara baik sebenarnya. ini membuatkan kita sentiasa beringat tentang amalan kita. adakah amalan kita diterima? cukupkah amalan itu?

aku selalu terfikir, kalau sudah tiba masa aku, biarlah 'tugas' aku di dunia sudah selesai. biarlah aku besarkan Qalesya dengan sempurna dahulu. biarlah aku dapat selesaikan semua hutang aku. biarlah aku dapat menjalankan tanggungjawab aku kepada ibu bapa ku terlebih dahulu.

bila aku sakit, aku takut... terfikir, dah sampai ke masa aku? dosa aku banyak. pahala entah banyak mana. mana tempat aku nanti?

masa tu jugak, aku terfikir, apa akan jadi pada Qalesya? apa akan jadi pada Nazri. aku belum sedia. eh takut la pulak mak ni.

***


eh takut la pulak mak ni.
tiba-tiba mode serius kan

kereta baru ayah

Ayah ada kereta baru.

Mak bila nak tukar ni?
Published with Blogger-droid v1.7.4

14 October 2011

driving

tadi, masa driving, sebenarnya ada banyak benda yang aku pikir.

dah sengih dah sorang-sorang, sebab dah jumpa benda nak dijadikan entri.

bila dah sampai kampung, dah jumpa mami, dah mandi, dah makan, duduk depan laptop, pufff, hilang dah semua.

ok la. mak rehat dulu. kalau mak ingat nak tulis pasal apa, mak buka laptop, mak terus tulis ya.

p.s.
sehari tak menulis, merudum traffic.
sila maintain. ngahahaha.

Bercakap dengan orang yang salah.

Masa belajar dulu, aku minat dengan satu mamat yang belajar dalam kelas yang sama dengan aku.

Dan pada satu malam, aku bersembang dengan rakan sekelas aku.

Aku - dengar cerita, dalam kelas kita ni, ada seorang lagi yang minat dekat mamat*bukan nama sebenar.

Dia - memang ada. Aku la budak tu.

Aku - telan air liur sendiri.

posted from Bloggeroid

13 October 2011

masih di Parlimen

sila buat muka sedih.

mata sedih.

mulut sedih.

hati sedih.

nasib baik mak ni SYMP.

kalau tak, ikut hati, mak dah balik ambil Q.

kesian dia kena duduk lama sikit dekat taska hari ini sebab mak nya bertugas di Parlimen.

hmmm.

pukul berapa agaknya Ahli-ahli Parlimen ni nak balik ya?

jangan bersedih sayang. mami juga rindu kamu.

kerja

A dapat kerja. sebab dia bos, dia bagi arahan pada B.

B arah C untuk buat kerja tersebut.

C serah pada 54.

54 beri pada 52.

52 panggil 48 suruh buat kerja tersebut.

48 suruh 44 selesaikan.

44 suruh 41 'bantu'.

41 panggil 27.

27 minta tolong 17.

17 buat kerja sehabis daya.

moral. kesian orang bawahan. dia orang lagi banyak buat kerja dari bos.

peringatan untuk diri sendiri.
terima kasih anak buah sekalian.

Lawak @ Parlimen

YB TANGGA BATU berkata ~ silakan Alam Shah.

YB SHAH ALAM membalas ~ terima kasih batu tangga.


Ok. Mak gelak tutup mulut.

posted from Bloggeroid

Bila ke parlimen.

Bila mak bertugas di Parlimen, mak akan:

1. Ngantuk.

2. Ngantuk.

3. Ngantuk.

Mak juga akan sesekali tersenyum, menyengih, geleng-geleng kepala bila:

1. Orang dewasa ini berdebat.

2. Orang dewasa ini mengusik antara satu sama lain.

3. Orang dewasa ini menyindir antara satu sama lain.

Tapi....kebanyakannya, mak lebih banyak ngantuk dari seronok. Jadinya, mak kena berbuat sesuatu agar mak tidak tertangkap sedang tertidur.

Maka, mak berblog.

Nanti mak sambung ekkk.

posted from Bloggeroid

Parlimen

Oke.

Sekali lagi mak tak dapat nak update blog laju-laju.

Sebab ari ni mak kena bertugas kat Parlimen.

Okey.

Nak tengok orang dewasa berdebat jap.

posted from Bloggeroid

12 October 2011

AKU CUMA SEORANG BLOGGER


ini first time mak join segmen abang ben.

ihiks ihiks.

segmen beliau simple.

bubuh tajuk entri 'AKU SEORANG BLOGGER'

letak banner 'SANTAI BERSAMA BEN ASHAARI' seperti di atas.

dan terangkan kenapa kalian perlu datang menyinggah blog ni.
er. actually. takde sebab pun. 
sebab terpulang kepada kalian nak menyinggah.
cuma orang putih asli ada sebut, lagi ramai lagi meriah.
blog mak ni sunyi.
tapi mak tak suka sunyi-sunyi. 
jadinya pun, moh la memeriahkan blog mak yang tak seberapa ini ihiks ihiks.

tentang keistimewaan blog.
kalian pun dapat tengok.
takde apa yang istimewa.
cuma blog biasa.
tempat mak meluahkan perasaan mak.
dan bercerita tentang anak kecil mak.

blog yang menjadi inspirasi mak setakat ini ialah blog cik tedi.
tapi, sekarang ni, dia dah jarang update.
mak pun tak tahu kenapa.
tapi nama lagi inspirasi kan?
mak tetap tiap-tiap ari pi jenguk dia dengan harapan dia menulis seperti biasa.

eh itu aje requirement nye kan pun.

harap diterima.

saya yang menurut perintah.

eh tetiba.

si kecil mesti kena enter-frame :)

hari melihat perangai orang

hari ini, aku jumpa pelbagai jenis orang.

yang bersemangat.

yang berterus-terang.

yang telus.

yang kelam kabut.

yang peramah.

yang sombong.

macam-macam.

buat aku tersenyum.

buat aku pening.

ini bukan senyum. ini sengih.

hari ni kena buat kerja luar pejabat

takkan duduk dalam pejabat hari ini.

nak keluar sekejap.

nanti mak kongsi apa mak buat kat luar pejabat tu.

assalamualaikum.


11 October 2011

jaga-jaga, MTUC nak berpiket.

MTUC nak berpiket lagi.

sumber mengatakan MTUC akan berpiket di seluruh negara pada 3 November untuk membantah cadangan pindaan Akta Pekerjaan yang diluluskan Dewan Rakyat minggu lepas.

cerita lanjut?

baca Berita Harian la. bukan sekadar berita.

Ibu bapa diberi pilihan terima atau tolak bantuan RM100

ya. diberi pilihan sama ada terima atau tidak.

pilihan ini akan diberikan kepada golongan berpendapatan tinggi.

kerana tumpuan seharusnya diberikan kepada golongan berpendapatan rendah.

mak setuju.

fokus. fokus.

kita yang sempit ni harus diberi pertolongan.

yang dah kaya, RM100 tu lalu celah gigi ja.

baca sini.


mendoakan Paknil meninggal?

tadi, mak baca timeline twitter mak.

terjumpa la kisah seorang manusia yang agak kurang manis soalannya.

klik untuk tumbesaran yang sihat sejahtera.

apa nak jadilah orang sekarang.

WIR Campaign - Cover the butt. #Campaign2

ini adalah kempen kedua.

tudung sudah pakai. Alhamdulillah.

sudah labuh. Alhamdulillah.

sekali pakai seluar ketat, baju pulak pendek yakni tidak labuh sehingga menampakkan susuk punggung.

ada pulak yang bila duduk, boleh nampak segala lurah.

kalau yang belakangnya lelaki, memang tak berubah tempat dah.

kalau yang belakangnya makcik-makcik, mahu tak bernanah telinga kena perli.

jadi apa kata kita sahut panggilan kempen kedua ini dengan melabuhkan baju sehingga menutupi punggung.

lebih manis kot.

macam kata bekas Sepah - 'manisnya kurma ituuuuu!'.


WIR Campaign - Covering the chest is the best. Campaign #1

apa itu WIR?

WIR stands for Wear It Right.

tadi jalan-jalan di blog Sue Anna.

baca tentang WIR Campaign ini.

mak tertarik oke.

ya. mengaku sajalah. masa zaman jahil, macam inilah mak. tudung memang selepang ikut suka suki hati. pakai tudung pun masa tu sebab asyik kena marah dengan ustazah, asyik kena marah dengan mak. jadinya bila pakai, asyik nak selepang aje.

bila dah tua-tua ini *bulat mata* barulah nak susah-susah hati kenapalah jahil sangat dedolu.

oleh itu, mak ni menyerulah rakan-rakan semua, moh kita ikut kempen ini.

pelan-pelan kayuh kan.

mula-mula pakai tudung.

pastu betulkan cara kita pakai tudung.

biar menepati konsep bertudung sebenarnya.

ada yang bertudung kerana fesyen.

ada yang bertudung dekat pejabat saja, kat luar open-air.

siapa mak nak menegur, tetapi, ingat-mengingati kan baik.

ini juga peringatan untuk mak juga.

sama-sama mengingati.


jadi apa kata kita sama-sama berjemaah menghangatkan lagi kempen ini?

sahut seruan, perlahan-lahan kita berubah.


mak di sini

makan sudah. bayar tak nak. sebab mahal.

tadi singgah blog lulu untuk baca tentang kes makan bayar mahal ni.


ok. itu memang betul.

memang ada kedai yang suka mencekik darah manusia macam ni.

makan tak seberapa.

harga kaw-kaw dia bagik!


aku dan suami pernah makan di satu kedai mamak. kedai mamak ni established okey!

kami amik nasik macam biasa cuma tambahan sotong goreng tepung.

masa nak bayar, kami makan tengah hari tu hampir RM40.

bila ditanya apa yang mahal, dia tunjuk kat sotong tu, RM20 seekor.

mak aihh kamu. sotong tu ko caj RM20.

oke. mak tak pernah makan kat situ dah.


pernah sekali dulu, aku bawa adik dan sepupu makan di satu kedai di area Kuala Kubu Bharu.

masa tu aku baru ambil adik dan sepupu tu dari Darul Quran.

oleh kerana dah malam, kami singgah saja kedai  makan kat tepi-tepi tu untuk makan malam.

kami order macam biasa.

nasi putih, telur bungkus, kangkung belacan dan tomyam campur.

tomyam campur tu yang jadi isu sekarang.

selama ni kalau kami order tomyam campur, maksudnya tomyam campur biasa la kan.

paling kurang pun RM6 semangkuk kan.

yang orang kedai ni pulak, takde la explain apa-apa masa kami order tomyam campur tu.

masa makanan sampai, tomyam campur tu sangatlah meriah.

ada udang besar!! sotong besar!! ayam!! daging!! dan kami pulak order untuk 3 orang makan.

bila kami tengok pelik, kami tanya balik pada pelayan, betul ke ini tomyam campur yang kami order.

dia orang kata ya tanpa sedikit pun explain pasal kepelikan kami pada tomyam tu.

nikmat kot makan. segala-galanya besar.

tapi masa nak bayar..........
.
.
.
.
.
.
kami kena RM90 semua sekali.

puncanya pada tomyam campur tersebut yang harganya RM20 seorang makan.

kami argue, kenapa tak explain masa kami order.

alasannya kami tak tanya.

halo! dah la menu korang tak bagi, korang expect kami boleh tahu semua harga makanan kedai kamu orang yang baru first time kami singgah ni!

nasib baik duit ada. kalau takde??

dah la itu pekan kecik! nak cari ATM gila susah.

masa kami nak balik, dengar dia membebel - makan nak, bayar taknak.


hoih! dah la menu takde. tak explain pape pasal tomyam tu. pastu nak kata kami tak nak bayar. kami bayar oke!!!!

haish. panas lak hati aku ngingat menda ni.

haish!!


contest lagi : hadiahnya blouse cantik tau!!

oke.

mak nak masuk contest lagi!!

kali ni contest adik mak.

hmm...agak2 kalau dah adik beradik ni, kakak leh menang sesuka hati tak? haha.

hadiahnya, blouse cantik tau!! 

mak like awwwww!!



adik mak kata, blouse macam ni, nak pakai pergi kerja pun cun, nak pakai pergi belajar pun cun.

teringin tak?

teringin tak?

ok. kalau teringin nak cuba nasib, moh join contest dia.

cara2nya senang aja dongg.

mula-mula - follow blog Precious Fitting.

kemudian - upload gambar anda dengan yang tersayang.

oke mak nak upload sat.

gambor feveret mak


kemudian lagi - jelaskan kenapa kalian sayang mereka.

macam mak.
encik nazri adalah perkara terbaik dalam hidup mak. dan qalesya adalah perkara terbaik pernah terjadi dalam hiudp kami. hidup saling melengkapi. tak lebih dan tak kurang.



lagi lagi kemudian - tag orang.

mak nak tag adik mak - meniti senja. tapi tag ari tu pun dia tak buat, jadi mak rasa dia sibuk.

dan mak tak pasti la sapa yang baca blog mak ni.

rasa macam takde orang yang baca.

jadi mak tak tag sapa-sapa, tapi mak harap, ada lah yang suka rela awww untuk join contest ni.
'sila sokong adik saya please' *senyum*



last - tinggalkan jejak dalam kotak komen.

oke senang.



kalau korang dah klik dan jenguk blog adik mak ni, korang boleh lihat yang dia baru nak menapak dan tak ramai followers lagi.

sooooooooo...
kebarangkalian korang nak menang adalah tinggiiiiiiii.

jadi jom join contest ni secara berjemaah.

jom jom!!

aku maafkan kamu malique dan jamal abdillah.



oke. 

semua orang sedang bercakap tentang lagu ini.

cuba dengar tadi.

not bad.

mula-mula dengar memang macam pelik.

tapi dengar banyak-banyak kali, ok gak.

tapi lirik dia, memang mendalam maksud.

cuba dengar dan baca lirik.

***

Aku minta maaf di atas segala perbuatanku
Ternyata kamu lebih suci 
Dari apa yang kubayangkan

Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak...

Aku maafkan kamu...
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku...
Maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku...

Atur sepuluh daktil batal yang batil
Detik dua usul ditutup satu lagi tampil
Dari halaman rusuk kiri satu susuk ganjil
Minta diisolasi dari dalil busuk jahil
Aspirasi tak serasi dengan suara bunyi

Inkarserasi dari penghuni dan keluarga bumi
Surat wasiatnya atas paksi dalam rumi
Minta dikebumikan hidup-hidup dalam guni
Mana cepat terbang atau warna gelang tangan
Buah fikiran aneh tergantung di persimpangan
Halusinasi susuli ketandusan ihsan
Ubat parut auditori kesan artileri insan
Gagal dikesan...

Aku maafkan kamu...
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku...
Maafkan kamu...
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku..

Timbul tenggelam, timbul tenggelam
Acapkali terpendam, acapkali tersergam
Cermin muka kopak penuh bintik hitam silam
Ini bukan lagu rindu ini madah dendam
Kutimbang tanpa neraca di awal usia
Ku dihukum masuk neraka oleh manusia
Minta tunjuk lubang atau pintu tak dapat jawapan jitu
Jadi aku tak berganjak biarkan saja begitu
Maafkan mereka, mereka tidak tahu

Mereka tidak ramas buku, mereka segan ilmu
Mereka tidak fasih malah fasik guna kata
Kita kongsi nama bangsa tapi tidak kasta bahasa
Maafkan mereka, mereka tiada nilai
Ibu bapa lalai dari kecil dah diabai
Tanpa kasih sayang, mereka suka menyakiti
Kita kongsi warna mata tapi tidak warna hati

Atas kepala murai sekawan
Mari ku ramit kucup lehernya
Terlalu rahi dendam di angan
Sampai terkacip mulut mahirnya...

Kenapa awak tak pukul mereka...
Saya tak suka pada keganasan...

Jangan ahli sihir seru nama maharaja
Nanti segerombolan hantu bisu yang menjelma
Guna hak berfikir sebelum hak untuk bersuara
Kalau terpelajar sila guna hak miranda
Pura-pura dengar, telan tapi tidak hadam
Hafaz bila lafaz tapi mereka tidak faham
Mereka mula kiri, aku kanan bila baca
Sudah mahir rumi...
Mari tafsir Alif Baa Taa...

Alif...
Ada teratak di hujung kampung
Ba...
Bawah cermin kopak ada kotak
Ta...
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak
Ternyata kamu lebih suci 
Dari apa yang kubayangkan...


mak di sini

agensi cari jodoh

mak rasalah kan, kalau mak takde boyfriend sekalipun, mak rasa mak tak sanggup nak pergi agensi cari jodoh.

nanti kang jadi macam mamat ni.

dia kenal bini dia dari agensi cari jodoh ni.

dah 3 bulan kawin, asyik tido dalam teksi sajo. nasib baik tak tido di kandang kuda.

pastu boleh lak nak ajak 'bersama' digigitnya telinga laki dia.

siap ugut nak potong kemaluan segala.

dan claim diri sendiri ada HIV.

so korang nak try ke Agensi Cari Jodoh tu.

banyak experience oooooooo.

mati didera bapa tiri

kalau dulu-dulu, tengok cerita bawang merah bawang putih, memang dah cukup ngeri dan takut dengan emak tiri.

aku ada emak tiri, tapi emak tiri aku baik. Alhamdulillah.

kalau dulu dalam cerita bawang merah bawang putih tu, kalau dera sekali pun, memang tak sampai mati.

tapi, kalau kena dengan ayah tiri? bawa mati kot.

ini yang terjadi pada seorang budak umur 6 tahun yang menderita didera ayah tiri selama 10 hari.

suspek boleh pula bawa pergi hospital, dah panik kot? tapi hampir sejam doktor cuba nak selamatkan budak tersebut, namun gagal.

kau terima sajalah balasannya nanti labu!

saya nak bedah muka macam Angelina Jolie

Angelina Jolie tu kan cantik.

saya nak jadi cantik macam dia.

oleh itu saya nak buat pembedahan dan ubah muka saya macam dia boleh?

tapi saya tak nak ubah jadi macam Superman.

tak kuasa ai.

10 October 2011

ada orang itu, dia tengah rindu, siapa itu, aku tahu.

ada orang itu,
tengah merindu.

tiap gambar aku,
dikomen kaku.

ada orang itu,
tengah merindu.

tiap entri aku,
dibalas laju.

ada orang itu,
juga aku rindu.

ooo mami ku.
saya rindu mami juga.
mami tak rindu saya ke.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...