Tabungan

29 November 2012

Misteri Jalan di Putrajaya - cerita seram lagi

orang cakap, jalan-jalan di Putrajaya kebanyakannya - berhantu.
itu sebab, banyak berlaku kemalangan.
jalan-jalan tersebut, mahukan jiwa. mahukan darah.




kalau tengok pada keadaan jalan-jalan di sana, memang boleh dipercayai......mungkin.
sebab, keadaan di sana pada waktu malam, boleh jadi seram juga.




aku selalu pulang hampir pukul 630 petang.
keadaan dah makin gelap, ya, boleh terasa sedikit seram.





tambah pula, kiri kanan jalan yang selalu aku guna, memang hutan banat saja.





aku, memang mengelak untuk pulang lebih dari pukul 630 petang sebab mahu mengelak untuk berada di sekitar Putrajaya pada waktu malam.





siang pun boleh sesat, apatah lagi waktu malam.





Kemalangan
jalan yang aku selalu guna, memang selalu berlaku kemalangan.
dan, setiap kali berlaku kemalangan, mesti sama ada parah atau mati di tempat kejadian.





pernah satu kejadian, kereta putus dua.
pernah satu kejadian, kereta terbalik dengan empat-empat tayar menadah langit.
semua mati di tempat kejadian.




orang kata, di situ, kawasannya keras.
ada 'benda' yang menggangu.




sebab itu, sering berlaku kemalangan. kerana diganggu.





tapi Alhamdulillah, sepanjang aku guna jalan itu, tak pernah lagi ada apa-apa gangguan pun.




cuma yang menganggu aku, ialah............... kereta yang suka melintas jalan itu untuk masuk arah bertentangan.
motorsikal yang suka berada di atas pembahagi jalan kerana malas nak membuat pusingan U.
keadaan jalan yang tidak rata.
bonggol sana, bonggol sini.

aku rasa, perkara-perkara ini yang jadi punca kemalangan.
jadi, misteri atau tidak, kau orang cubalah jalan-jalan di Putrajaya!!!

yeay!!!!!






jadi aku

apa rasa jadi aku.
ah!
aku orang biasa. kamu tahu itu.

tapi, bila pagi-pagi kamu bertanyakan perkara yang berada di luar kawalan aku,
itu tidak adil.

mahu lepaskan marah kamu?
sila pergi pada punca.
kenapa pada aku.

saudara.
aku punya perasaan.

saudara.
aku punya tahap sabar.

jadi.
sila pergi.


hari ini hari Khamis bersamaan dengan hari Batik.

28 November 2012

bila suami isteri berbual - 18sx

isteri : abang, oke gak saya kan, pakai tudung bawal sekali sekala.


suami : cantik. memang cantik. awak pakai apa pun cantik.


isteri : mode : kembang setaman dipuji suami


suami : cuma sesekali, pakaila pulak patin ker, cencaru ker, kembung ker.. asyik bawal nanti bosan lak.


isteri : (nak lempang, suami............. tadah aje la lawak dia)







BE lekat lagi?

thrill.
thriller.
ler.


BE lekat lagi.

Alhamdulillah.

thanks Nuffnang!!


tak banyak macam blogger otai lain.
tak.
tak langsung.
tengok. 0.05 sen sajo hik hik.

janji ada.

:)




saat dia mula merangkak : how time flies away (VIDEO)

video






Huggies yang Seram

amboi.
tak boleh blah tajuk.

memula aku nak cerita pasal diapers Huggies.

daripada Qalesya (Cha) mula lahir kat Ampang Puteri, Cha pakai diapers jenama lain. jadi, untuk  beberapa hari tu, pepet dia memang merah (nappy rash).
agak teruk jugak la.
kami pula masa tu, baru pertama kali jadi mak ayah, tak tahu la pulak tu namanya nappy rash. tak tahu nak kena buat apa. asyik-asyik bubuh krim saja. 
yang Cha pulak bukan jenis nangis, jadi dia ada nappy rash pun, dia tak menangis bagi signal pada kami.

bila balik Ipoh, bidan perasan pepet dia melecet teruk.
bila ditanya-tanya, bidan bagi option sama ada pakaikan dia lampin biasa atau tukar diapers jenis lain.

mula-mula aku just pakai lampin, tapi yelah, dah jaga Cha seorang, mana la setiap kali basah nak tukar lampin kan? jadi, last-last kami tukar diapers.

aku pulak, memang dah ready diapers Huggies dalam simpanan, sebab pernah pergi talk tentang baby anjuran Huggies. so memang ada stok diapers new born jenis Huggies. And to my suprise, memang rasi dengan Cha. Pepet dia dalam sehari dah beransur ok. so sejak itu, kami tak pernah tukar jenama lain. memang setia, meaning dah 2 tahun kami setia dengan Huggies.

pernah juga la, try jenama-jenama lain. tapi memang tak boleh. bila pakai, cepat saja naik ruam. bila tukar balik ke Huggies, mesti oke.

so cukup dengan eksperimen tu, kami tak pernah lagi tukar jenama lain.

cumanya, Huggies ni pun ada gak jenis-jenis dia.

yang paling nipis ialah warna biru -


aku jarang beli yang ini sebab memang nipis, pakai sekejap aje dah penuh.

yang oke sikit ialah warna merah punya -

Cha kalau siang, memang aku pakaikan yang ini sebab akan tukar bila tengah hari dan petang.

tapi kalau malam, memang kena pakai yang Ultra. dulu packaging warna ungu, sekarang dah warna hijau. yang ini pakai waktu malam, sebab dia memang tahan hingga 12 jam. 

cuma sekarang ni, kulit Cha makin sensitif, so terpaksa pakai warna hijau punya siang dan malam sampai pepet dia dah oke sikit.


cuma harga la. yang biru memang paling murah. merah sederhana dan hijau paling mahal. nak beli, memang kena beli masa tengah sale sebab dia akan jatuh jadi harga Huggies warna merah. so sangat berbaloi-baloi. ni stok kat rumah. ingat nak beli lagi sebab sekarang harga untuk yang hijau ialah RM38.90 dekat Carrefour. kalau ada info kat mana lagi murah, sila bagitau ai oke.


ni stok dekat rumah. dalam kereta ada satu lagi bungkus yang jenis pants punya, senang nak travel. kalau terberak terkencing, dalam beg takde diapers, at least dalam kereta dah ada. tak ada baju pun, janji diapers dapat digantikan kan kan kan kan.

p.s.
ini bukan post advertorial.
hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha.


sekarang mak nak cerita hantu sikit.
baru pagi tadi, kami dapat cerita, driver kami terserempak dengan 'dia' dekat tingkat 9 ini.
yang lagi tak best, dekat unit kami ni 'dia' wat hal.

driver ni naik nak ambil barang tertinggal kat bilik driver which is sangatlah dekat dengan cubicle dan bilik aku. alih-alih, driver tu kata dia terdengar ada 'orang' tengah dodoikan anak. lagu zaman dedolu. klasik uolls. *mood bulu roma tengah meremang*

pastu teruslah diorang bukak cerita kat aku, yang diorang selalu tengok bilik aku terbuka, pastu selalu panggil Cik Ta Cik Ta dan aku menyahut.

alih-alih, aku baru sampai.

gulppp!!

bilik aku. oke! bilik aku. si---ot sajo.

cuma aku tak risau sangat bukan sebab apa, sebab aku kalau sembahyang memang dalam bilik ni, dan ada Al-Quran pun dalam bilik ni, jadi harap-harap 'dia' tak berleluasa sangatlah.

ke, ada kat belakang aku masa tengah menaip ni??!!
*cek kejap*
oke takdo.


dah. nak sambung kerja.

ni aku pakai untuk hari ni.
*nak juga cerita kan?*

tudung mak bagi (MamaZN bukan CK Rahim dah heeee)
baju - Peace Collection
Belt dengan skirt tak ingat beli kat mana
hahahahahaha

27 November 2012

apa cerita?

merajuk.
benda itu mudah.
tak di ajak,
tetiba tersentap hati,
maka otak kata ~ sila sentap.
mulut terus muncung empat belas.
sila gantung penyangkut baju untuk menguji tahap sentap itu.

bila difikir akal ~ tak penatkah merajuk saja.
orang tua, merajuknya lain.
memanglah lain.
kerana ia nampak kelakar.

funny bebeh.

jadi apa cerita?

tak payahlah.
sentap-sentap begini.
owh lupa.

aku pun dalam kumpulan sentap.

kamu tak faham?

bagus.

jangan pernah faham aku.
kamu faham, kamu ikut menderita.

Selasa : Blue not Blues

hari ini kena bagi 'talk'.
gulp!
berpeluh.

untuk tingkatkan keyakinan diri, mari kita be-regek lebih sikit.
hahahaha.

printed bawal - CK Rahim
Blouse and Skirt - Peace Collection

Jacket -Roberta di Camerino

p.s.
abaikan cermin yang kotor dan kotak itu kerana ini di pejabat.




Nota Kaki.
Selamat Hari Jadi buat kawan baik saya - Mohd Azizul Arif Yahaya.
juga buat mak saya di pejabat ini - Puan Rosnah Sabri

26 November 2012

Hari Ahad Hari Bersantai dengan suami | Hari Isnin, Mood Kerja No Monday Blues Please

Ahad.

Masa untuk lepak-ing dengan suami dan anak.

so santai sajo yaaaa..

Shawl - CK Rahim
Jeans - Half
Cardigan - No Brand

Hari Ahad, semalam, kami pergi ke Kenanga Wholesale City.
Gila. Pagal. Gila. Memang gila. Banyak gila pilihan. mati kutu aku.

Tapi itu entri lain.
Sebab nak letak gambar.
Gila banyak beg, baju, segala-galanyalah! hik hik.



Oke hari ini hari Isnin.
Monday Blues please go away.
mak banyak kerja.
so untuk naik kan mood, kita pakai baju dengan warna kekuatan diri iaitu rona merah - PINK!!
you go pink!!


tudung - CK Rahim
Tribal Printed Blouse - Hajaba Clothing
Skirt LaBella - KZNabihah Boutique


Selamat bekerja semua!!
Have Fun!!!


25 November 2012

Party EH! 20 Yang Anggun Dan Disenangi 2012

Ladies Night Out
kemana kita Dayah??
ke - Party EH! 20 Yang Anggun dan Disenangi 2012 bertempat di The Pool Jalan Ampang

okey.

Pertama sekali mak nak ucapkan terima kasih pada Dayah kerana sudi mengajak hamba pacal yang hina ini ke parti tersebut ngahahahahahaha.
yelah, kalau tak diajak, manalah mak berpeluang nak ber-parti sebegitu eh

hahaha.

ya.
Ladies Night Out.
suami di rumah temankan anak.
owh terima kasih suami kerana beri keizinan.
keizinan mu dihormati dengan menjaga batas-batas dan tatasusila WEHU
tak caya??

jom tengok gambar







ok.
dah namanya ke parti yang dihadiri oleh artis, dah tentu kita boleh tengok bermacam ragam artis nih
ada yang benar-benar anggun dan disenangi.
ada yang anggun tapi tak berapa disenangi.
eh, laser ko nyah.
iya, tapi itu kebenaran..
cumanya, ada penjelasan terhadap karekter tak disenangi tu.

jom mak habaq mai.

sambil itu, kita tengok gambar ya.

Mizz Nina
dia paling disenangi.
serius.
dengan sentiasa senyum.
dan tak pernah menolak permintaan peminat untuk bergambar.
mizz Nina dah tambah seorang peminat dah.
A++

Nazim Othman
erm.
aku tak berapa nak tengok drama-drama dia.
dan dia sendiri pun tak berapa nak layan peminat dia semalam.
erm, tengok saja muka dia.
mungkin dia nak control macho,
but still body language dia semalam......erk...tak friendly?
so rating, no komen lalalalala :p

Naddiya Nisa a.k.a Ain Hawani
semalam pun, orang tak panggil dia Nad tapi panggil Ain
masa kami minta dia bergambar dengan kami, memang agak dingin.
tapi mungkin dia dah lambat, dan walau lambat masih sempat tangkap gambar dengan kami.
mak yang memang peminat fanatik dia pun agak tergamam dengan 'dingin'nya dia semasa bergambar.
tapi tak mengapalah - mak masih peminat fanatik dia
go Nad

Fauziah Ghous
berani aku nobatkan sebagai antara yang memang teranggun dan disenangi
sebab senyuman tak pernah lekang dari bibir
dan senyuman dia bukan palsu!!
peminat minta tangkap gambar, tak pernah tolak
serius Fauziah Ghous memang A++ bila melayan peminat
salute you

Intan Ladyana
juga artis yang boleh dipuji
dia dah lambat dan memang dia mengaku dia lambat
kami tunggu di pintu masuk, minta bergambar tapi dengan sopan dia menolak
tapi lepas dia mendaftar di pintu masuk, siapa sahaja yang minta bergambar dengan dia,
dia tak tolak langsung
plus senyuman sentiasa di bibir
A I give u dear Intan Ladyana

Anding AF2
dia agak lambat
datang berseorangan
dan tiada organizer yang jemput dia di muka pintu
kesian juga, tapi pujian harus diberikan sebab dia sangat peramah
walaupun lambat, tiada yang menyambut tapi tetap penuhi permintaan peminat yang nak bergambar dengan dia.
dan dia pun siap berbual dengan kami dan dengan sopan minta masuk kedalam sebab dah lapar katanya.
hik hik.
A+ 

Izara Aisyah
hmmmmmmmm..
boleh agak tak kenapa aku tulis 'hmmmmmmmm'..
hahahaha
sebab of course, ada kisah di sebalik gambar ini.
Izara dah lambat.
bila minta bergambar, dia buat body language yang tak disenangi.
ramai yang macam agak terasa dengan cara dia.
tapi pada aku, dia pun ada perasaan.
dia mungkin segan dengan organizer yang dia dah lambat.
sebab bila dia dah masuk, dia oke aje dengan semua.
tak caya?
lihat gambar seterusnya.
ni Dayah yang tangkapkan.
masa ni aku stand-by kat luar.
Dayah masuk ke dalam untuk tengok-tengok keadaan kat dalam.
dia nampak Izara then terus snap a few pictures.
ada dialog between Dayah dan Izara.
I leave it to you Dayah

Dayang Nur Faizah
Super A+++
sangat ikhlas.
dia memang lambat
tapi tetap layan peminat.
gila peramah.
bila I say thank you dia renung I dan balas welcome dengan cukup ikhlas.
so memang media sangat true bila kata dia memang ikhlas dan sporting towards peminat.
you go Dayang

anggun dan disenangi

Marsha
ouch
so sexy yo!
biasa-biasa saja.
tapi memang tiada masalah dengan peminat.
layanzzzz

Zizan
tak dapat bergambar dengan dia sebab dia dah masuk area artis di seberang pool.
tapi my friend Dayah sangat berani masuk area sana dan dapat a few pictures of Zizan
dah Zizan sangat sporting bila lensa tertumpu pada dia.
see the proof
A

oke
kawan-kawan
ini adalah paling HOT malam itewwwwwwwwww
gila cair di sebelah
tak mahu ulas panjang, takut next year tak dapat izin suami pergi parti ni lagi
hahahahahahaha
papepun, Fahrin, anggun, disenangi, macho, hensem, hot..
owh semua dia.
sorry aaron aziz, ai lupa you sekejap.
owh sori encik suami, ai tak pernah lupa you hahahaha.

Awi Rafael.
ehem ehem.
orang kata, dia klon suami ai.
hentahlah tang mana yang rupa nazri.
papepun, Awi tetap tersenyum.
aww.
 
oke.
tamat lah komen ai tentang party Eh semalam.

ada lagi lepas ni.

tapi coret-coret saja.
banyak lagi yang nak dikongsi dengan kalian.
sanggup tunggu tak?


hahahahaha.




buat semua gambar, kredit to Dayah kerana dia yang rajin tangkap gambar.
sampai ada sesetengah gambar, tak dapat nak penuhi permintaan dia.
tapi that is another story.
dan kita minta maaf sangat-sangat dengan awak Dayah ya :)







BE Nuffnang sejak Eksperimen

sejak ber-eksperimentasi dengan Dayah tentang Nuffnang, Alhamdulillah ada BE yang melekat.
mungkin tidak 7, 8, 9, 10 serentak macam sesetengah blogger, tapi still Alhamdulillah, adalah jugak kan. dari masa dedolu BE senyap tanpa khabar berita tu.

jadi mak akan teruskan dengan tips-tips nuffnang yang ada sebagai contoh, 'cukup RM50 kau cahsout terus..'

oke. siap kau nuffnang.
siap kau.
ngahahahahaha.

itu dia. baru lagi. since 19 Nov hari tu.





23 November 2012

Majlis Perkahwinan Bro Framestone dan Iera Kan

iya.
minggu lepas.
dah lama.
iya.
haah.
baru nak up entri.
iyo.
lambat.

ngahahaha.

biasalah, gambar dalam phone. bila dah sampai rumah, memang dah tiada masa nak simpan dalam PC. bila teringat barulah tergesa-gesa nak buat.

tapi takpelah, buat juga kan. hik hik.

okelah.
jangan cakap banyak, mari kita up gambar.
kepada Bro Framestone dan Iera Kan, selamat Pengantin Baru moga bahagia ke anak cucu.

p.s.
makanan hari itu sangatlah sedap. menjilat jari.

apa-apa pun, kita tepek gambar pengantin tak pernah luntur dulu ya.

hik hik.





















ada banyak lagi gambar.
tapi kita bagi laluan pada kakak kita untuk update kay.


daaa.


oo..kalau ada yang musykil, ya memang kami ber-dating hari itu, Cha tinggal di rumah dengan atok opah dan pak-pak dan mak sedara. hik hik.


kasi can laaaaaaaa.




oke.
lagi satu  nak tambah.
baju mak pergi kenduri hari tu.












takde orang nak tahu.







takde orang nak tengok.






takpelah.









hik hik.














baju - no brand from Tesco
skirt LaBella dari KZNabihah Boutique
tudung dari CK Rahim





hik hik.








Gambar - PreWedding Apex dan Leuniey


nice!
lagi dari sumber ini - Blog Fyna.

Thanks Fyna :)








Kelebihan 9 dan 10 Muharram

Hari ini 23 November 2012 adalah bersamaan dengan 9 Muharram 1434.

Sesungguhnya, ada banyak kelebihan pada 9 dan juga 10 Muharram ni.

Jom kita kongsi kelebihan hari-hari ini bersama-sama ya.

Ah. Sharing is Caring you olls!!


Semua ini - bersumberkan dari sini tulisan Budak Technician.


Puasa Tasu’a (hari ke-9 Muharram)
Selain daripada berpuasa pada hari ‘Asyura ini, kita juga digalakkan untuk berpuasa pada hari sebelumnya iaitu hari ke-9 Muharram. Ini berdasarkan beberapa hadis sahih, antaranya ialah:
Daripada Ibn Abbas r.a berkata (maksudnya): “Ketika Rasulullah SAW berpuasa pada hari ‘Asyura, Baginda turut mengarahkan orang ramai supaya turut berpuasa. Lalu mereka berkata: Wahai Rasulullah! Sesungguhnya hari ini adalah hari yang dibesarkan oleh kaum Yahudi dan Nasrani. Lalu Rasulullah SAW bersabda lagi: "Sekiranya di tahun depan, jika diizinkan Allah, kita akan berpuasa pada hari ke-9". Ibn Abbas berkata: Tidak sempat munculnya tahun hadapan, Rasulullah SAW wafat terlebih dahulu.” (Riwayat Imam Muslim)

Daripada Ibn Abbas r.a berkata, bahawa Rasulullah SAW bersabda (maksudnya): "Sekiranya aku masih hidup hingga tahun hadapan, nescaya aku pasti akan berpuasa pada hari ke-9". (Riwayat Muslim).

Imam al-Nawawi (wafat 676H) dalam menghuraikan hadis-hadis ini telah menukilkan pendapat Imam al-Syafie dan ulamak di dalam mazhabnya, Imam Ahmad, Ishak dan yang lain-lain bahawa mereka semua ini berpendapat bahawa disunatkan berpuasa pada hari ke-9 dan hari ke-10, kerana Nabi SAW berpuasa pada hari ke-10 (‘Asyura) dan berniat untuk berpuasa pada hari ke-9 (tahun berikutnya). Imam al-Nawawi menyambung lagi: “Sebahagian ulamak berpendapat bahawa kemungkinan sebab digalakkan berpuasa pada hari ke-9 dengan hari ke-10 ialah supaya tidak menyamai dengan amalan kaum Yahudi yang hanya berpuasa pada hari ke-10”. (Rujuk: al-Minhaj syarh Sahih Muslim, Bab al-Siyam, ( Beirut : Dar al-Ma’rifah , cet.7, 2000), jil 4, hal. 254).

Justeru, marilah kita merebut peluang pada kesempatan bulan yang mulia ini untuk menambahkan amalan kita dengan berpuasa sunat. Renungilah saranan yang diberikan oleh Rasulullah SAW seperti mana yang diriwayatkan oleh Jundub bin Sufian bahawa Rasulullah SAW bersabda (maksudnya): "Sesungguhnya solat yang paling utama selepas solat fardhu ialah solat pada waktu tengah malam dan puasa yang paling utama selepas puasa Ramadhan ialah puasa di bulan Allah yang kamu panggilnya Muharram".
(Hadis riwayat Imam al-Nasa’ie dengan sanad yang sahih).





Puasa "Asyura (hari ke-10 Muharram)

Ibn ‘Abbas meriwayatkan yang bermaksud: “Apabila Nabi SAW datang ke Madinah, Baginda melihat orang-orang Yahudi berpuasa pada hari ‘Asyura, lalu Baginda bertanya: "Apakah ini?". Mereka menjawab: “Hari ini adalah hari yang baik di mana Allah telah menyelamatkan padanya Nabi Musa dan Bani Israil daripada musuh mereka, maka Musa pun berpuasa”. Lalu Baginda SAW bersabda: "Aku lebih berhak dengan Musa daripada kamu," maka Baginda pun berpuasa dan menyuruh orang ramai supaya berpuasa”. (Riwayat al-Bukhari)

A’isyah r.a berkata (maksudnya): “Rasulullah SAW telah mengarahkan supaya berpuasa pada hari A’syura, dan apabila telah difardhukan puasa Ramadhan, maka sesiapa yang hendak berpuasa (hari A’syura) maka dia boleh berpuasa, dan sesiapa yang hendak berbuka maka dia boleh berbuka (tidak berpuasa)”. (Riwayat al-Bukhari & Muslim).

Daripada ‘Aisyah r.a berkata yang bermaksud: “Orang-orang Quraish di zaman jahiliyah berpuasa pada hari ‘Asyura, dan Rasulullah SAW juga berpuasa pada hari A’syura. Maka apabila Baginda datang ke Madinah, Baginda berpuasa pada hari itu dan menyuruh orang ramai berpuasa. Apabila difardhukan kewajipan puasa Ramadhan, ditinggalkan puasa pada hari ‘Asyura lalu Baginda bersabda: "Sesiapa yang mahu, maka dia boleh berpuasa, dan sesiapa yang tidak mahu berpuasa, maka dia boleh tinggalkannya". (Riwayat al-Bukhari & Muslim)

Inilah beberapa contoh hadith sahih yang menyebut tentang puasa pada hari ‘Asyura. Daripada hadith-hadith ini dapat difahami bahawa puasa pada hari ‘Asyura merupakan suatu perkara yang wajib sebelum daripada difardhukan puasa Ramadhan. Apabila difardhukan puasa Ramadhan pada tahun ke-2 Hijrah, maka kewajipan ini telah gugur. Namun ianya tetap digalakkan dan merupakan salah satu daripada sunnah yang sangat dituntut. Inilah antara kesimpulan yang disebut oleh al-Imam Ibn Hajar al-‘Asqalani (wafat 852H) dan al-Imam Muslim (wafat 676H) ketika menghuraikan hadith-hadith tentang puasa ‘Asyura ini.
(Rujuk Fath al-Bari, Kitab al-Saum, Bab Siyam Yaum ‘Asyura, 4/309, dan al-Minhaj Syarh Sahih Muslim, Bab Saum Yaum ‘Asyura’ 4/245).

Fadhilat Puasa Hari ‘Asyura
Sesungguhnya kelebihan yang dijanjikan oleh Rasulullah SAW bagi sesiapa yang mengamalkan puasa sunat ini amatlah besar. Antaranya ialah apa yang diriwayatkan oleh Qatadah (maksudnya): “Bahawasanya Rasulullah SAW ditanya tentang puasa hari ‘Asyura, lalu Baginda SAW menjawab: "Ia menghapuskan dosa setahun yang lalu". (Hadis sahih riwayat Imam al-Tirmizi).

Dalam riwayat yang lain pula disebutkan bagaimana Rasulullah SAW begitu mengambil berat dan memberi keutamaan kepada amalan puasa pada hari ‘Asyura ini. Hal ini sebagaimana yang disebut oleh Ibn Abbas bahawa beliau pernah ditanya tentang puasa pada hari ‘Asyura ini, lalu beliau berkata: “Aku tidak pernah ketahui bahawa Rasulullah SAW berpuasa sehari kerana mencari kelebihannya di atas hari-hari yang lain kecuali pada hari ini, dan Baginda tidak berpuasa sebulan kerana mencari kelebihan ke atas bulan-bulan yang lain kecuali bulan ini, iaitu: Ramadhan”. (Riwayat Imam Muslim)





Wallahualam.
Mari kita sama-sama kumpul saham akhirat yuk!



















Cha sudah 2 tahun Sambutan harijadi Cha

macam mak cerita dalam entri terdahulu, mak hantar all the goodies bag ke taska, hantar kek ke taska.
dan mak nak kongsi cerita kelakar hari tersebut.

16.11.2012.

memang malam sebelum, dah mak telefon ke taska, bagitahu yang mak akan hantar goodies bag dan kek untuk sambut birthday Cha. dan sempat mak tanya, pukul berapa dia orang biasa celebrate sebab mak nak keluar pejabat, bekejar ke taska sebab mak nak sambut birthday anak mak nan seorang itu. dan kata mereka, biasanya akan buat pagi sebab kalau petang dah time tidur budak-budak. jadi mak decide untuk tidak pergi sebabnya, kalau pergi pagi takut little Cha nak ikut pulang. parah. gulpp.

esok pagi, pagi-pagi dah kemaskan semua barang masuk dalam bonet kereta.
beg baju Cha dan susu Cha macam biasa dalam kereta saja, tapi seat belakang.

sampai saja di taska, mak dan ayah terus angkat kotak goodies bag dan kek ke dalam rumah. sempat mak bincang dengan Kak Sha pengusaha taska tentang birthday party dia. katanya, kalau nak join, dia orang tak kisah pun pukul berapa mak boleh keluar dari pejabat. then dia orang suggest tengahari waktu lunch, so tak kacau waktu kerja. mak kata, takut Cha nak ikut balik, tapi dia orang janji, masa mak nak balik, dia orang akan bawa Cha ke dalam bilik untuk bagi masa pada mak keluar dan terus cabut. dan mak kata OK!! happy sebab dapat attend birthday party anak sendiri.

mak terus drive hantar ayah kat komuter kajang. dan mak sendiri terus drive ke pejabat. handset, mak tak sedar dalam silent mode. sampai saja kat parking, mak nak tarik handbrake, baru perasan botol susu Cha! oke. dem. mak lupa bagi. cari handset nak bagi mesej pada taska yang mak akan datang as soon as boleh, tapi rupanya dia orang dah call banyak kali nak bagitahu yang mak lupa bagi beg baju Cha. padahal punya la tadi pesan 'pakaikan Cha dress putih dia ya, biar dia nampak cantik masa birthday party dia'. dang!! terus pandang seat belakang, there it was! black beg of Cha!!

terus berlari naik atas. punch in. jumpa boss. bagi kerja kat anak buah. terus keluar balik shoot ke bangi.

sampai bangi, dia orang suggest untuk terus sambut birthday dia. betul juga kan!!
so maknanya, ada hikmah juga tertinggal beg, boleh terus sambut birthday Cha, tak kacau langsung jadual tidur budak-budak. yeahuuu.

dan Cha.
mungkin masa itu, dia adalah anak kecil terbahagia dalam dunia.
melihat mami dia di taska tempat tinggal dia lebih kurang separuh hari, adalah hari terhebat buat dia mungkin.
tak mahu berenggang langsung dari aku.
dan senyum tak lekang tepek di muka.
bahagia sungguh.

nah.
lihat betapa bahagia anak kecil aku.

















muka tiada perasaan kata kawan pejabat aku.
hahaha.













apa-apapun, memang ada perancangan untuk birthday party dia yang lebih besar bersama keluarga bulan Disember nanti.
akan kami jayakan di kampung - Ipoh.
bersekali dengan majlis akikah Cha inshaAllah.









nah aku tepek video kegembiraan Cha.

video







Gencatan Senjata - Hamas, Israel henti serangan



Gaza: Israel dan Hamas semalam bersetuju melaksanakan gencatan senjata selepas konflik lapan hari yang mengorbankan 162 warga Palestin dan lima penduduk Yahudi.

Persetujuan itu yang dicapai selepas Mesir menjadi broker rundingan bersama Amerika Syarikat, bermula jam 3 pagi semalam waktu Malaysia. 
Mengulas perkembangan terbaru itu, Datuk Seri Najib Razak mengalu-alukan gencatan senjata dan berharap perjanjian dapat menghapuskan sekatan ke atas Gaza yang didiami 1.7 juta penduduk Palestin, sekali gus menghentikan kemusnahan, kehilangan nyawa dan harta benda di wilayah berkenaan. 

Malaysia sebelum ini aktif menggesa tindakan ketenteraan dihentikan segera, malah ketika mesyuarat ASEAN-Amerika Syarikat di Phom Penh, Selasa lalu, Perdana Menteri dan Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono, berjaya mempengaruhi Presiden Barack Obama untuk mengambil tindakan bagi membendung keganasan Israel.

Selepas isu kekejaman Israel dibangkitkan Malaysia dan Indonesia pada mesyuarat itu, Obama membuat beberapa panggilan telefon untuk mendesak supaya konflik berkenaan dihentikan segera.

Najib berkata, Malaysia memberikan penghormatan kepada semua pihak yang menjayakan perjanjian berkenaan.

Secara khususnya, kita memuji usaha Presiden Mesir, Dr Mohamed Morsi yang menunjukkan kepemimpinannya dalam menjayakan perjanjian gencatan senjata. 
Begitu juga Obama, Setiausaha Negara AS, Hillary Clinton dan Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Ban Ki-moon, katanya dalam satu kenyataan di Kuala Lumpur.

Perdana Menteri berkata, usaha perdamaian selepas ini harus memfokuskan kepada proses keamanan di Asia Barat bagi memastikan wilayah bergolak itu menikmati kestabilan.

Semua pihak kini perlu melipatgandakan usaha ke arah penyelesaian dua negara untuk memberikan rakyat Palestin harapan kehidupan lebih baik dan mencapai keamanan yang berpanjangan di wilayah itu, katanya.

Persetujuan gencatan itu menetapkan kedua-dua pihak berhenti menyerang lawan masing-masing. Selain melonggarkan sekatan terhadap Gaza, Israel tidak boleh menyerang termasuk mensasarkan serangan terhadap pemimpin Hamas.

Di pihak pemerintah Gaza pula, pejuang Palestin mesti berhenti melancarkan roket ke wilayah Yahudi. 

Pemimpin kanan Hamas, Khaled Meshaal, berkata pihaknya akan menghormati gencatan senjata selagi Israel berbuat demikian.

Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu pula sedia melanjutkan tempoh gencatan senjata tetapi turut bersedia mengambil tindakan lebih keras pada masa depan.

Pegawai perubatan Gaza berkata, separuh daripada warga Palestin yang maut ialah orang awam, 37 adalah kanak-kanak dan 11 wanita.

Sepanjang konflik itu, jet tempur Israel melakukan 1,500 serangan selain menggugurkan 1,000 tan bahan letupan di Gaza berbanding satu tan yang lepaskan di wilayahnya.

Di kalangan korban penduduk Israel, seorang daripadanya askar selepas pejuang melancarkan 1,400 roket ke wilayah Israel termasuk Baitulmaqdis dan Tel Aviv.


***

Alhamdulillah.
Syukur pada Tuhan.



Wanita's Wardrobe (baca wanitassssss warderob) ngahahaha

seperti yang kau orang sedia maklum, aku ini badannya gemuk, kulitnya hitam, ukur lilit pendek kata renek dan lebar. ngahahaha.

tapi, aku ini juga, ada la sikit-sikit gemar berfesyen.
mungkin tidak sampai lagi (not yet ya kawan-not yet, tapi mungkin) lilit di kepala.
mungkin tidak sampai lagi ber-turban segala, tapi iya, aku gemar ber-regek.
ngahahahaha gelak lagi.

oke.
apa tujuan aku buat mukadimah gini.












oke.














takde apa pun, cuma aku rasa aku akan buka satu label baru dalam blog ini dengan label - wanita's wardrobe. aku akan letak gambar, apa yang aku pakai ke pejabat, atau ke kenduri, atau mana-mana lah.


















ngahahaha.





















poyo?






















ada aku kesah.



























ini blog aku kan.






























ngahahahahahaha.





























































abaikan muka senget itu hahahahahahahahaha
jubah warna ungu pekat - no brand from Carrefour
tudung CK Rahim - Bangi
perfume - Victoria's Secret (eh promote jugek)


































oke dah.
hahahahaha.








korek hidung dalam restoran. kau orang pernah?

korek hidung.
aku tak faham, kenapa korek hidung dikatakan jijik.
mungkin kerana nikmat mengorek itu hilang bila ada bijih dijari?
atau semasa sesi mengorek berlaku, perlakuan itu sangat menjolok mata.
hahaha.

ada tak yang berani nak korek hidung dalam restoran?
dia berani.
nah bukti.
















































































LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...