Tabungan

26 December 2013

macam cantik je. macam cantik je.

aku, kalau bab memuji diri - ya, sila serah pada aku. haha.
maklumlah, siapa nak puji kalau bukan diri sendiri kan haha.

tapi serius aku suka dengan skirt ni. beli untuk jual, tapi haruslah tokey rembat satu untuk testimoni diri kan hehe.

yang aku pakai saiz XL


aku pakai skirt ni masa malam aku jadi MC untuk satu dinner. terasa jelita gitu. haha. dan ya, ramai yang bertanya skirt itu. aku ambil last week, dah habis dah semua. ini batch kedua -- dan akan ambil lagi sebab masih ada permintaan.

kalian nak?

boleh saja, meh order, boleh aku ambil sekali harung :)

available untuk size S, M, L, XL, 2XL dan 3XL.

beli jangan tak beli.

RM65 free postage tau :)



untuk lebih banyak attire sila jenguk kedai saya http://prettyqalesya.blogspot.com


25 December 2013

buat kalian yang baik hati..

salam rakan-rakan sekalian.

Tahun 2014 membawa harapan yang besar buat aku sekeluarga.
dengan itu, aku udah kemaskini perniagaan aku dan dengan itu aku dengan rendah diri mengajak kalian untuk meng-follow aku di page-page berkaitan seperti ini:-



untuk dua page di atas, aku fokuskan untuk apparel. konsep aku lebih kepada attire ke pejabat, muslimah dan elegan. InshaAllah, kalian akan suka :)

untuk page di Facebook -- https://www.facebook.com/PrettyQalesya aku lebih fokus kepada perniagaan Shaklee aku dan InshaAllah sedikit masa lagi, aku akan release blog Tentang Shaklee pada kalian (http://tentangshaklee.blogspot.com/). blog tersebut masih dalam pembaikan dan touch-up sana sini hehe. sikit masa lagi, sikit masa lagi :)



sikit masa lagi ada sedikit Giveaway yang akan dibuat sempena pembukaan blog dan instagram Pretty Qalesya ni. ada banyak hadiah untuk aku berikan kepada kalian.

lebih kurang 20 hadiah menanti kalian tau :)

Jadi sekali lagi, dengan rasa rendah diri, mana yang rajin -- jemputlah like semua page yang aku mention di atas.

Terima kasih kawan-kawan sekalian :)




24 December 2013

Kebaikan Garam Bukit -- mari mari saya ada jual!!

baru-baru ini, aku ke Sarawak -- ada retreat bahagian.

untuk pengisian retreat ni, kami jemput Trainer Jemputan dari Hijrah Minda Consultant iaitu Ustaz Mohd Abd Hadi. sepanjang program tersebut, memang banyaklah ilmu yang beliau kongsikan terutama sekali dari segi pemakanan dan kesihatan khususnya.

Dalam bercerita tentang kesihatan ini, beliau juga kongsikan tentang penggunaan garam bukit dalam kehidupan sehari-harian.

sebenarnya aku dah lama dengar tentang garam bukit ni. memang ada banyak kebaikannya. even blogger-blogger terkenal seperti Maria Elena dan Rina Salleh sendiri menggunakan garam bukit ni.

jadi bila Ustaz Hadi dah mula bercerita pasal kebaikan garam bukit ni, aku pun dok kumpullah segala kebaikannya.

yang aku betul-betul ingat ialah -- garam bukit ni boleh menenangkan badan yang dah seharian penat di pejabat. wooo. penting oo tu. caranya hanyalah dengan merendam kaki dalam air yang dah dicampur dengan garam bukit ni. inshaAllah kita akan rasa tenang dan senang nak tidur petang tu.

okey -- aku cuba cari apa signifikan di sebalik merendam kaki dalam garam bukit ni. jadi aku jumpa satu web Pusat Rawatan Islam yang menerangkan kebaikan garam bukit ni. aku copy paste di sini -- namun kredit buat Pusat Rawatan Islam Kiswah ya.

Rendaman Kaki Garam Bukit tulen Terapi Kristal

Rendaman kaki Garam Bukit Tulen Terapi Kristal sangat sesuai digunakan semasa sedang berehat sambil menonton TV dan membaca. Ia sangat berkesan untuk melegakan keletihan dan kelenguhan. Kekerapan menggunakannya dapat mengembalikan kesegaran anda.

1. Melancarkan peredaran darah seluruh badan.
2. Membantu membuang toksin dari badan dan dapat mengelakkan virus.
3. Melegakan kesakitan otot, lenguh-lenguh, sakit-sakit sendi, sengal-sengal dan kekejangan otot kaki.
4. Mengurangkan kesakitan dan keletihan kaki setelah seharian berdiri dan berjalan.
5. Membantu merawat tumit kaki yang merekah.
6. Mengurangkan pening, migrain, angin, lemak
7. Menghilangkan gatal-gatal, kaki berair (kulat air), kaki pecah, kaki berbau
8. Melancarkan perjalanan darah, mengurangkan toksid, lemak/kolestrol di samping mengaktifkan perjalanan darah.
9. Mengurangkan kesakitan dari sakit gout

Mungkin akan ada juga yang tertanya-tanya kenapa bila kita google kebaikan garam bukit, akan terus masuk ke area rawatan islam. ini adalah kerana syaitan dan jin tak suka garam bukit. jadi bila garam bukit dicampur dengan air, maka ia jadi pengancam pada jin dan syaitan ni :)

okey, macam mana nak dapatkan garam bukit ni? jangan risau, saya ada jual haha.

hari tu kte dah ambil 7 botol -- habis dan dan tu juga tau!! memang ramai orang cari garam bukit ni. tambah pula, garam bukit yang kita jual ni tengah sale. kte jual dengan harga yang murah.

kte ada :--

Crystal Salt With Mix Spice -- harga RM29.50 untuk 500gram (Harga sebenar RM59) **tak termasuk postage

Crystal Salt Face and Body Scrub -- harga RM29.50 (Harga sebenar RM59) **tak termasuk postage

Crystal Salt Face Soap -- harga RM19.50 (Harga sebenar RM39) **tak termasuk postage

Crystal Salt Spray -- harga RM29.50 (Harga sebenar RM59) **tak termasuk postage



kebaikan dah nyata.
barang pun ada.
nak cuba boleh hubungi kte.
nak tahu lagi pasal produk boleh hubungi kte.
tengah murah ni, memang rugi kalau tak cuba :)

owh. alang-alang dah cerita tentang garam bukit, kte nak cerita, company tempat kte ambil garam bukit ni akan adakan hari terbuka pada 25 Disember 2013 ni. Haah. esok. hahaha!! memang ada macam-macam aktiviti yang boleh disertai oleh orang-orang luar.



kalau ada masa, pergilah join ya. ada banyak kelas free yang boleh kte join disini. yang paling best ialah kelas aura jam 1.30 tengahari tu nanti. best tu!

jadi kesimpulannya :--

nak cari garam bukit? hubungi kita.
nak ilmu? jemput ke FCC Section 15 Shah Alam esok untuk perkongsian ilmu!!

selamat beraura!! :)


our precious Cha

lately, aku risau-kan anak dara aku yang seorang ni.
akhir-akhir ni bila aku ambil dia dari taska, dia macam dah tak terjaga.
badan busuk macam tak mandi.
kadang-kadang dah nak masuk kereta, dia bising dia kata dia berak.
jadi aku tertanya-tanya, cikgu-cikgu kat taska tak peduli ke dia ke walaupun dia dah bagitahu dia berak.
badan kadang-kadang ada kesan merah.

haish.
entahle.
mungkin dah terlalu banyak disogok dengan kes-kes penderaan di tempat jagaan kanak-kanak, aku jadi fobia dan terfikir-fikir secara berlebihan.

hati seorang emak - kan.

tapi tulah, bila kita tulis macam ini, mulalah ada mulut-mulut yang dah masuk insurans -- mengatakan bahawa 'takut anak kena dera, berhentilah kerja -- jaga anak sendiri, dah tak percaya orang jaga, jaga lah sendiri anak tu'.

haish.
cakap memang le senang -- kan.

inilah senario yang mak-mak kena telan bila hantar anak-anak pada orang untuk dijaga dan diasuh.

aku hanya mampu berdoa agar Qalesya sihat selalu. inshaAllah, dia boleh survive, tapi biarlah kena pada level-nya. dia masih kecil, semoga cikgu-cikgunya sabar dengan kerenah Qalesya. aku sendiri faham, Qalesya ni lambat sikit development-nya. belum petah bercakap. agak degil. tapi aku suka. sekurang-kurangnya aku tahu, dia sedang meng-explore dunia dia :)

namun ada juga yang tak faham.
pernah sampai ke telinga aku -- orang mengata dia, 'badan besar, tapi bercakap idak' -- 'dah besar, tapi pakai pampers lagi' --
huhu. ni mak dia yang melahirkan ni, sedih tau.

cubalah jaga sikit hati orang bila nak berkata-kata.
setiap anak dilahirkan istimewa.
setiap anak dilahirkan berbeza-beza.
setiap anak dikurniakan perkembangan yang berbeza-beza.
jika dari kecil dah dibanding-banding, apa jenis manusia yang kita bakal didik?

:(

dear Cha,
mommy loves you so much.
mami takkan pernah menghukum dan membanding-bandingkan kamu dengan yang lain.
take your time.
explore your wold sayang.
shine like a diamond.
mommy will always be by your side.

you know I loves you always ya sayang.





:)

23 December 2013

berkain batik.

sekali-sekala pakai kain batik.
bila pakai, terus ke teluk batik.

acewah.


cerita lanjut tentang kain batik ni, boleh baca kat FB aku.
oo. suke kome ye teman pakai kain batik. sampai berpuluh-puluh like. saje aje kome ye hehe.

***



ini keluarga aku.
kecil tapi kami saling melengkapi.
banyak perkara yang kami sudah tempuhi semata-mata hendak dapatkan keluarga bahagia ini.
kalau dilihat pada senyuman kami ni, kalian takkan boleh percaya peristiwa-peristiwa duka di sebalik kebahagiaan yang kami sentiasa tonjolkan ini.

walau apapun,
keluarga inilah yang ada disetiap bangun dan jatuh.
seteruk mana lidah yang mengeji keluarga ini, kami tetap teguh bersama.

inshaAllah.

love every single person in this picture so much.

:)

08 December 2013

Cuti? No thanks! I'm a mom.

Hari ni hari Ahad.
Dalam otak, Ahad dibayangkan sebagai hari berehat, bersantai, layan movie, layan suami, layan anak, dan banyak lagi..

Tapu, realitinya, sebagai seorang emak, ibu, ummi, atau apa saja gelaran buat seorang emak, hari Ahad taklah seperti yang digambarkan.

Aku baru saja dapat legakan kaki buat seminit dua selepas terus-terusan mengemas dapur, cuci peti ais, basuh pinggan, buang sampah, basuh kain dan sidai kain.

Kejap lagi nak lipat kain dan siapkan baju untuk esok.

So -- cuti sebenarnya tak ada dalam kamus seorang perempuan.

Jadi kalau isteri minta cuti -- bagi je la.

Kan kan kan.

Hahahahahahaha.

Abang, belanja saya spa please.

Sent from my iPhone

07 December 2013

Biarlah.. Budak-budak..

Ini adalah keadaan rumah aku.
Rumah kome, aku tak tahu.
Yang pasti, rumah ada budak kecil, macam nilah ghopenye.
Ke rumah aku aje gini.

Takpelah, bersyukur dengan apa yang ada. Kang dia demam terbaring aje, aku jugak yang risau. Lebih baik dia memunggah macam ni. Sekurang-kurangnya aku tahu dia sihat :)


:)

Nak berkhemah juga

Tadi masa ronda-ronda kat shopping mall, terjumpa satu kedai yang tengah jual khemah budak2 dengan harga yang murah. RM30 aje kot.

Jadi kami pun beli, nak pasang untuk Qalesya. Kalau rasa2 dia nak lambak barang mainan dia, nak suruh dia lambak dalam khemah tu aje.

Percubaan.
Mana tahu kot dia suka kan.


Dia dah masuk khemah. Tapi dia taknak baring dalam tu hehe. Tengah ajar dia lepak dalam tu. Kot mahu hehe.

Tetiba ada orang menyibuk.


Nak merasa juga katanya. Haha.




06 December 2013

eh kita pun ada la

tengok ada ramai kawan up gambar di I-City Shah Alam.

eh ai pun ada la. haha. lupa nak upload saja hehe.

ni sebenarnya gambar masa kami di Unit ER pergi buat presentation di Pejabat Selangor. Sebagai complimentary, kami dapat buat product update ke I-City Shah Alam ni :)

jadi kita letak gambar dulu ya.

kendian baru kita cerita kat kamu, kamu dan kamu pasal I-City ni :)












So sekarang mak nak cerita pasal I-City di Shah Alam ni.

I-City Shah Alam ni luas. Dalam I-City ni ada beberapa tempat tarikan utama macam yang aku pergi tu, Red Carpet, Trick Art Museum dan House of Horror. Ada lagi, tapi kami tak pi hari tu hehe.

I-City ni luas. Kiranya target diorang adalah untuk buat satu bandar yang ada semuanya. Sebab kalau ikut master plan diorang, dalam I-City ni akan ada rumah, apartment, even hotel dan juga shopping complex. Jadi apa yang kita lihat sekarang ni adalah pembangunan sedikit demi sedikit mengikut master plan diorang tu.

Red Carpet.
Dalam Red Carpet ni basically adalah himpunan patung-patung lilin selebriti dan public figure ternama dunia. Walaupun tak macam patung-patung lilin yang betul-betul real macam luar negara, tapi usaha untuk buat patung-patung lilin ni memang patut dihargai.

Trick Art Museum.
Dalam Trick Art Museum ni, pengisian dia adalah lukisan. Semata-mata lukisan. Tak ada benda lain. Lukisan, lukisan lukisan. Itu saja ada. Tapi, lukisan-lukisan yang ada ni adalah lain daripada yang lain kerana lukisan ni berbentuk 3D. Kalau tengok saja memang takde kesan apa. Tapi cuba tangkap gambar. Omai-aih, memang nampak macam kita tengah buat sesuatu dengan watak-watak dalam gambar tu :)

House of Horror.
Ini rumah hantu. Selalu kita main dekat fun fair saja. La ni I-City buat khas satu House of Horror. Buat aku yang penakut ni -- ya, saya takut masuk dalam tu. Selain tu, kami dok gelak saja -- sebab tahu benda tu tipu, tapi kami still takut.
Haha.


Okey, opening hours adalah berbeza bagi setiap tempat.

Kalau nak tahu lebih lanjut tentang I-City Shah Alam bolehlah lawat terus website mereka - http://i-city.my/tourism/



Weee.








ini bukan kisah banjir

kita berhenti sekejap bercakap pasal pengalaman aku terperangkap di Kuantan saat banjir melanda. aku tengah ada mood nak menulis, jadi aku keluarkan satu-satu cerita yang sepatutnya aku tulis tak lama dahulu tapi hold sebab banyak sangat kerja.

la ni pun banyak juga kerja, tapi aku rasa sedikit penat minggu ni dan aku mahu berehat sekejap. hehe.


ini pasal adik aku konvo bulan November hari tu -- di UIA, Gombak.

adik, mak dan ayah dah keluar rumah di Semenyih seawal 6.00 pagi, sebab nak pastikan adik sempat bersedia untuk masuk ke dewan. nak cari parking lagi, so lebih baik bersedia dari awal kan.

kami pulak di rumah (palom, malom, maksu, cha, nazri) masih lagi berkira-kira pukul berapa nak bertolak. aku pulak kena hantar nazri terlebih dahulu ke tempat kerja. jadinya selepas huru-hara dirumah segala, kami bertolak ke UIA pukul 9 lebih.

semasa kami sampai di UIA, hectic nak cari parking lagi. memang ah--zab!!

last-last kami parking di kolej kediaman hehe. dan kami menapak bermeter-meter jauhnya untuk pergi ke dewan.

target kami adalah mini auditorium sebab adik dah pesan, kat mini auditorium tu akan dipasang skrin dan diorang pancarkan live dari dalam dewan konvo. masa kami masuk, banyak kerusi kosong. aku dah happy dah. aku ingatkan tak ada orang tahu kat situ ada skrin. kami pun duduk selesa ya amat ni nak tengok adik amik scroll.

tapi masa kami tengok skrin tu, dewan dah kosong dan orang dah bergerak keluar dewan. lepas tu dalam mini auditorium tu, ada seorang lelaki bergerak menuju ke projektor tu, dan tutup projektor tersebut.

lor.

rupa2nya dah abis. hehehe.

kami lambat, tak sempat tengok dia amik scroll hehe.


so, buat adik, tahniah dah jadi graduan undang-undang.

dah nak habis chambering pun.

dah boleh buat dah apa yang kamu nak buat.

nak jadi lawyer ke.
nak bukak firm sendiri ke.
nak jadi legal officer ke.
nak bukak kedai nasi ayam ke.

macam-macam dah kamu boleh buat.

cuma satu aje akak pesan -- you will always be my little brother.





Saat-saat bermulanya banjir di Pahang - Koleksi Video Banjir [Video]

Aku berada di sana.
Berada di Pahang saat air  mulai naik ke seluruh Kuantan.
Aku tak tahu aku dikategorikan sebagai bertuah atau malang kerana merasa pengalaman begini.
Ya, sekurang-kurangnya aku nampak penderitaan mereka dan bersyukur dengan keselamatan yang tiada henti diberikan Tuhan kepada aku dan rakan-rakan saat air naik itu.

Aku juga pasti, keselamatan aku dijamin atas doa-doa orang-orang disekeliling aku.

Doa tanpa henti dari ibu dan ayah aku -- yang tak henti-henti menelefon tanya aku di mana.
Doa tanpa henti dari suami -- yang sedih bila tahu aku terperangkap di Kuantan.
Doa tanpa henti dari adik-beradik -- yang main-main dengan aku bahawa Kuantan bakal jadi bandar macam dalam Silent Hill (banyak sangat main game abang aku ni)

Aku yakin, selamatnya aku di atas awan yang tak tahu boleh turun mendarat atau tidak, dijamin oleh doa-doa tersebut.

Mendarat sahaja aku di KLIA, nampak sahaja Qalesya dan Suami yang setia menanti di pintu balai ketibaan, buat aku sebak, buat aku menangis, kebesaran Allah -- aku selamat dari terus terperangkap di Kuantan.

Melihat sahaja muka Qalesya, dipeluk suami di tengah-tengah orang, buat penat di bahu aku terbang di bawa angin. 

Selepas seharian bermesyuarat dan mengharung air, aku masih gagah memandu kereta pulang ke rumah dari KLIA ke Semenyih. Suami beria-ia mahu pandu, tapi aku kasihan pada dia dan Qalesya yang menunggu aku di KLIA dari jam 7 hingga 12 malam. Jadi, biarlah aku pandu. Melihat mereka tertidur di sebelah aku, buat aku tersenyum sepanjang jalan.

Saat aku sampai di rumah, saat aku baring di atas tilam, aku peluk Qalesya. Aku masih tak percaya yang aku dah melalui satu hari yang dasyat.


Menaiki kapal terbang, menuju ke negeri yang sedang hujan lebat -- mencari bala. Kapal terbang tak dapat turun mendarat kerana cuaca yang teruk, maka berlegarlah kami di atas awan. Sekejap-sekejap kapal terbang bergegar, mengundang jerit kecil dari para penumpang -- aku? hanya mampu tutup mata dan ingat pada Dia.

Aku tak pasti berapa lama aku di atas awan, yang aku tahu keadaan di atas sana -- yang aku nampak hanya putih awan -- putih seputih-putihnya -- bercahaya terang -- putih -- sampai aku berbisik, aku dah mati ke? -- kenapa yang aku nampak hanya putih. 

Tiba-tiba pilot mengumumkan bahawa ada sedikit masalah dan kapal terbang tak dapat mendarat lagi dan akan terus berada di atas awan. Pilot sendiri semasa mengumumkannya, suaranya kedengaran gugup. Ya Tuhan, pilot pun gugup. Kami??



Aku tak tahu bila -- tapi tiba-tiba kapal terbang bergegar dengan kuat, ke atas ke bawah ke kiri ke kanan gegaran -- dan aku dapat rasa tujahan ke bawah -- aku terfikir nak terhempas ke? aku hanya mampu tutup mata, dan mengucap.


Tiba-tiba, terasa hentakan dan aku nampak landasan. Kami mendarat! Para penumpang bertepuk tangan. aku? aku nangis. ok sekian!


masa sampai











***





silap, tak habis lagi.

aku tak habis lagi penat sebab takut masa mendarat tadi. bila Bob, driver Pahang datang ambil aku, katanya jalan dah mula dinaiki air.

Memang ya -- sepanjang jalan, kiri dan kanan air mula naik. Kami terus ke Cherating -- dan sepanjang jalan hujan turun dengan lebat. Bob bawa dengan perlahan -- sebab kami tak nampak langsung jalan. Tapi tuntutan tugas, buat aku dan Bob gagahi juga ke Cherating.

Habis meeting dalam pukul 1.00 tengahari, kami makan dan aku mula berkira-kira untuk pulang. Tapi boss aku sempat pujuk untuk stay di Cherating kerana hujan lebat. Tapi aku bertegas mahu pulang kerana aku datang sehelai sepinggang tanpa bawa baju lebih. 

Aku pula tengok Bob dah mula resah mungkin teringatkan anak-anaknya di pejabat.

Jadi aku pergi ke Bob dan aku kata, 'kita balik ke Kuantan dulu, apa-apa hal kita dah di Kuantan'.

Dan pengembaraan aku bermula.




Bob pagi itu dah tergerak untuk pindahkan anak-anaknya (3 bulan seorang, 3 tahun seorang) ke pejabat. Kawan-kawan di pejabat yang tolong tengokkan anaknya.

Jadi, aku rasa hatinya memang kuat dan tabah untuk balik ke Kuantan dan meredah banjir kerana teringatkan anak-anaknya.


Okey, ini alah satu video pada pagi itu masa kami on the way nak ke Cherating.

Aku terpaksa keluarkan video banjir ini satu persatu sebab -- entah aku pun tak tahu kenapa, bila aku nak upload dia kata error. So aku akan keluarkan one by one ya. jangan bosan hee.




video
ini waktu nak pergi Cherating.
hujan lebat tanpa henti.








***



and i came back for this smile.




muka bangun tidur :)


Takkan pernah ada - Geisha


Dia memang hanya dia
Ku selalu memikirkannya
Tak pernah ada habisnya
Benar dia, benar hanya dia
Ku selalu menginginkannya
Belaian dari tangannya
Mungkin hanya dia
Harta yang paling terindah
Di perjalanan hidupku
Sejak derap denyut nadiku
Mungkin hanya dia
Indahnya sangat berbeda
Ku haus merindukannya

Ku ingin kau tahu isi hatiku
Kaulah yang terakhir dalam hidupku
Tak ada yang lain hanya kamu
Tak pernah ada
Takkan pernah ada




Benar dia, benar hanya dia
Ku selalu menginginkannya
Belaian dari tangannya
Mungkin hanya dia
Indahnya sangat berbeda
Ku haus merindukannya

Ku ingin kau selalu di pikiranku
Kau yang selalu larut dalam darahku
Tak ada yang lain
Hanya kamu
Tak pernah ada
Takkan pernah ada




Geisha - Takkan pernah ada










05 December 2013

Kisah Banjir

Hari ni, masuk saja pejabat, semua menjerit tengok aku.
Semua gelak (tak tahulah suka ke idak) -- sebab aku berjaya balik ke KL.
Sayang juga kome kat kte ye. Haha.

Sebenarnya, malam semalam aku dah mengarang baik punya cerita tentang seharian aku di Cherating -- Kuantan.

Tapi masa aku nak publish, semua hilang.

Jadi aku malas nak menaip semula.

Tunggulah semangat aku nak bercerita mengharung air separas pinggang tu datang semula.

Buat masa sekarang aku teringat-ingat kawan-kawan kat Pejabat Kuantan yang sama-sama stranded tu.

Seorang -- umah dah tenggelam, tinggal nampak bumbung saja.

Seorang -- umah dah tenggelam juga, siap kereta dah hanyut di bawa air deras.

Seorang -- masih terperangkap dalam rumah sebab bantuan tak sampai untuk keluarkan dia dari sana (mentang-mentang dia bujang lelaki -- korang tak tolong ye)..

My heart goes to all my friends in Kuantan.

#prayforkuantan


03 December 2013

Sebahagian dari Sejarah -- Pahang Banjir

Horror.
Tangan masih getar nak cerita pengalaman flight yang bergegar-gegar atas awan sampai pilot pun gagap nak explain pada penumpang, pramugara/pramugari tak ada yang berjalan-jalan, keadaan sangat tegang. Nantilah aku cerita details.

Belum habis getar kat dada pasal flight bergegar2, terpaksa pula harung banjir sepanjang jalan nak ke Cherating. Membahayakan nyawa. Itu saja yang aku boleh katakan. Kalaulah air tiba2 deras, memang selesai.

Nak sampai pejabat Kuantan pun macam2 dugaan. Sana sini jalan tutup. Tapi driver redah juga. Alhamdulillah selamat.

La ni aku dekat pejabat Kuantan, sekejap lagi depa nak tutup elektrik, katanya pencawang pun dah naik air.

Diorang tanya aku, nak sewa hotel ke? Tapi aku rasa tak nak, sebab semua tidur kat pejabat, rumah masing2 dah naik air. Aku tidur hotel, depa tidur kat pejabat? Banyak cantik muka? So aku decided untuk tidur kat pejabat dengan depa malam ni.

Cha.
Malam ni tidur dengan ayah ya.
Mami tak tahu bila boleh balik.
Kena tunggu air surut.
Baru jalan buka semula dan baru boleh pergi airport. Kalau flight okey, baru boleh  balik KL.

Cha....




02 December 2013

Benda penting bila nak travel

Bila berjalan jauh, perkara yang penting buat semua travellers ialah - handphone.

Nak buat panggilan, nak cek e-mail, nak buat pindahan wang, semua boleh buat melalui phone.

Tapi kalau phone mati, takde bateri, tak guna juga kan?

Jadi yang penting buat semua travellers ialah benda alah ni.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.










Orang panggil power bank.

Pada aku memang pentinglah, memandangkan handphone aku tu digunakan untuk macam2, ada banyak apps, maka handphone aku selalu habis bateri.

Jadi, power bank memang penting untuk aku yang kerap berjalan ni.

Biar beg berat, janji ada power bank hehe.

Tapi power bank ni kenalah full. Kalau ada power bank tapi tak bercaj, tak guna juga wei!

Haha.

01 December 2013

RIP Paul Walker

Ironi.
Pelakon popular filem Fast and Furious meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya.

Pelakon yang berumur 40-an ini khabarnya menaiki sebuah porsche (sebagai penumpang) dan kereta tersebut terbabas lalu melanggar sebuah pokok di Santa Clarita, Los Angeles. Kedua-duanya meninggal.

No more Fast and Furious after this I guess. Lagipun, mendiang memang sinonim dengan FnF. Kalau orang lain yang berlakon, memang takkan best punya.

RIP Paul Walker.

Sumber Google.



Once upon a time - A Gamer

Aku ni lahir dalam keluarga yang penuh dengan anak lelaki. Jadi aku lebih terdedah dengan aktiviti budak2 laki. Main game adalah diantaranya. Abang2 aku memang gila games. Dari jenis console, PS1, PS2, PS3, XBox semua depa ada.

Game pulak, Silent Hill, Resident Evil, Final Fantasy, cakap saja semua depa main. Aku pulak lebih terarah kepada game2 kereta, penyiasatan atau game yang based pada movie macam Need For Speed, CSI dan Harry Potter.

Tapi, game favourite aku ialah Need For Speed Most Wanted. Memang best!! :)

Apa yang best pasal games ni ialah, ia menyatukan kami. Bila salah seorang dari kami bermain game, kami suka menonton bersama. Kami akan mengomel bersama. Bila ada zombie mengejar, kami jerit bersama. Bila ada perkara yang melucukan, kami gelak berdekah bersama-sama. Bila tak tahu apa nak buat, kami akan bincang bersama. Pendek kata, bermain games memang mengeratkan hubungan kami. Itu sebab bila semua balik kampung (Ipoh) salah satu aktiviti yang kami akan buat bersama ialah -- bermain games!!

Sekarang adik aku tengah main Resident Evil. Aku tengah tunggu giliran nak cuba game Sherlock Holmes. :)

Happy Weekend peeps!!


We miss You

Dah lama ayah tak pergi out-station. Jadi dah lamalah kami tak tinggal berdua saja. Tapi kali ini ayah kena pergi Johor. Memandangkan aku masih ada cuti, jadi aku decided untuk balik Ipoh dan duduk di umah Opah.

Aku bajet ayah akan balik hari ini (Ahad), tapi rupanya ayah akan balik pagi esok (Isnin). Jadi macam tak best saja kalau nak balik Semenyih hari ni -- bukan ada ayah pun huhu.

Well. We miss you daddy.

Yours truly,
Mami and Cha.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...