Tabungan

12 October 2009

::hidup berkumpulan di satu ceruk itu indah::

hari berganti hari..
mengumpul cebisan diri..dikumpul kembali menjadi satu..diserta cebisan yang lain..menjadi satu kumpulan manusia yang bahagia..

mengenali kumpulan ini..
menghilangkan rasa rindu yang tebal..rindu kepada suami..rindu kepada ruang kecil 4 muka berlangsir merah indah..rindu kepada perkampungan berkabus salju diwaktu pagi..rindu kepada darah daging sendiri..rindu itu sentiasa ada..

tetap jua..masa ditempuh dengan setiap udara dihela puas..

perkampungan yang difikirkan bakal menghentak dada menghentam jiwa..bertukar wajah menjadi perkampungan yang sentiasa membuat hati muda remaja digeletek nada-nada indah dan segar..

perkampungan ini..membuat aku..kembali merasa saat bahagia bersama sahabat-sahabat yang telah lama terpisah menghilang menjadi udara kelabu..

tapi tika ini..udara kelabu..memasuki rongga terbuka..menjadi udara segar berbau bunga mekar mewangi..

tidak sedar masa berlalu pergi..
tidak sedar hari ini hari ke 8 berada di Nilai bagi menjalani kursus wajib untuk setiap manusia yang bergelar penjawat awam..

banyak kenangan telah terakam..dan jujur aku katakan aku bahagia..

setiap kenangan aku rangkul..aku dakap..dan aku tekap di dada..agar menyerap jauh ke dalam qalbu..di atas tilam tebal berona kuning..aku ukir kenangan di qalbu batu ini agar kesannya tidak pudar di mamah usia..

setiap kenangan juga..dirakam rapi..dalam kotak kecil..yang mana setiap kali butang kecil ditekan..memancar cahaya terang..membuat mata aku juling sebentar..

kenangan itu..aku hidangkan disini..buat perkongsian cerita aku dengan kalian wahai sahabat di alam tanpa batasan ini..


gambar bersama rakan ku Naim..menyamar rasa bosan disebalik wajah itu..

gambar-gambar di bawah ini..merupakan gambar yang dirakam pada hari pertama perkampungan indah itu..

seperti kursus2 yang lain..hari pertama merupakan hari 'pecah ais' di mana manusia berlainan watak..dikumpul diikat satu..

tapi sebelum itu..pelbagai aktiviti yang kami lakukan..

sudah tentu..sesi memanaskan badan..










aku merupakan seorang wanita yang menulis dengan menggunakan tangan kiri..seringkali dikaitkan dengan seseorang yang berfikiran kreatif..persoalannya kreatif kah..cuma gambar di atas..kami dikehendaki melukis dengan tangan yang berlainan..bermakna jika bisa menulis tangan kanan,maka hendaklah tulis dengan tangan kiri..jika bisa menulis tangan kiri,maka hendaklah menulis dengan tangan kanan..
gambar tersebut..adalah gambar yang aku lukis dengan menggunakan tangan kanan..siapa dalam potret itu?..aku..ihiks..


gambar2 dibawah..semasa kami telah dihimpun dan berjumpa sebagai satu pasukan baru..
masih didalam zon selesa..tidak banyak bertegur sapa dengan sahabat dari agensi lain..bersyukur..rakan2 baru didalam kumpulan tersebut..sangat tenang jiwa dan sangat terbuka minda..


kumpulan kami diberi nama Fab 10..singkatan The Fabolous 10..disuruh untuk membuat Visi, Misi, Cheer Group, Lagu dan Logo..




aktiviti hari tersebut sangat panjang..pelbagai aktiviti dilakukan..penat ihiks..aku tutup hari tersebut di sini saja..

berehat dulu..
banyak lagi gambar perlu di buat semula :)..
cukup lah agar tidak sunyi blog ini tanpa cerita baru..

p/s ~
aku berharap kamoo semua tidak lupa pada aku..
aku masih ada..
aku masih mahu menulis..
sayang kalian semua :)..


27 comments:

  1. salam...puan,

    pertama sekali, anaklaut mahu menyatakan yang anaklaut pasti takakan memupakan puan,.

    puan,

    setiap kali masa yg begulir meninggalkan kita bersama helaian-helaian waktu pasti meninggalkan memori indah..

    moga puan dirahmati selalu sekeluarga..

    ReplyDelete
  2. melupakan..(tersalah ejaan)

    maaf.

    ReplyDelete
  3. biasa nye menulis tangan kiri tulisan nye kurang cantik.betul ker? tapi dia mempunyai idea2 yg ble di terima ramai..pemikirannye x terhad.itu yg dikatakn kreatif kut.

    ReplyDelete
  4. waaa..chantek sis lukis ngn tgn kanan..kalo kiri mesti la lgi chantek..mimie pon kidal...geng la kita haha

    ReplyDelete
  5. gembiranya akak kat sana..enjoy ur induksi kak..

    ReplyDelete
  6. AL ~

    terima kasih wahai anak laut..
    saya sentiasa singgah halaman saudara membaca asik sediah gembira sekali sekala..
    cuma tidak sempat mencicah tinta di dakwat hitam meninggal jejak..

    ReplyDelete
  7. lanz_evo7 ~

    tulisan kiter cantek heeeeee.. :p

    ReplyDelete
  8. mimie ~

    yeay satu geng !!! muahssssss...

    ReplyDelete
  9. zara ~

    kakak rindu kamoo juga sayang..

    ReplyDelete
  10. Ehh .. dah lama pegi kursus. Haku nak pegi gak lerrrr ...

    ReplyDelete
  11. ai kakak lili heee...

    jom jom pi sesama :)

    ReplyDelete
  12. hujung bulan nih kusus lg.alahaiii...

    ReplyDelete
  13. te : Induksi ni memang best ng org yg menghayatinya. aku dulu induksi sama pulak dengan pembantu pengurusan murid n17 yang mana semuanya sudah veteran. 40an ke atas.

    ekeekkekekeke.. dah pangkat macam mak2 kita jek..

    aku kenal kawan2 baik pun masa lapor diri dan induksi.

    Tahniah.. dah lengkap ke yg lain2...? exam?

    ReplyDelete
  14. pastinya hari2 yang dilalui di perkampungan itu akan menjadi suatu memori indah yang akan dikenang2 sampai bila2.

    ReplyDelete
  15. cik cookie ~

    owh selamat berkursus :)

    ReplyDelete
  16. ted| ~

    exam oke ted..

    BTN ajer tak lepas lagi..

    lagipun rasa cam kena ngulang ajer kursus ni ted|..

    sbb te kena tangkap main facebook masa kelas..

    ReplyDelete
  17. lavendari ~

    sangat indah dan manis :)

    ReplyDelete
  18. kak wanita itu>>>

    aku juga tk lupakan kamu..jgn bersedih ok~

    ahhahahahahha

    ooo..kidal ek??
    tkpe kak, kidal pon byk istimewanya...tu mknenye die gune otak kanan..idea pun kreatif ler jadiknya....ahhahahha

    ReplyDelete
  19. salam..

    best merindu kan puan..:)

    tq singgah anaklaut

    ReplyDelete
  20. miss jane ~

    ai sayang..

    time kasih sebab tak lupa kan kakak.

    nnt ni nak bergiat kembali nih hehe..

    ReplyDelete
  21. AL ~

    time kasih AL..

    laman kecil kamoo kan laman kecil wajib singgah :)

    ReplyDelete
  22. hehe~~

    lukis tgn kanan pun comel ja kak...

    meh lukis gmbar sy plak kak..hehe

    ReplyDelete
  23. dek omar ~

    owh rosak wajah kamoo nnt dek omar ihiks..

    ReplyDelete

terima kasih atas segala pandangan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...