Tabungan

05 September 2017

:: Ada Baik, Beri Baik, Dapat Baik ::

Hari ni ada Sambutan Hari Wanita 2017 di Dewan Serbaguna KPK. Aku turun la tadi kononnya nak dapatkan door gift. Memang sebab hari ni untuk aku (wek!!) so aku dapatla door gift yang terakhir. Kawan aku yang turun dengan aku pun tak dapat. Tapi sebab KPK sangat concern, diorang cari gak something untuk dijadikan buah tangan pada peserta yang tak dapat door gift. Jadi kawan aku ni dapatla satu set manicure comel. Jadila.

Okey, so tujuan aku turun sebenarnya nak tengok apa ja ada kat dewan tu. Sebab aku tak ambik port sangat pun apa pengisian hari tu. Haha!

Rupa-rupanya ada ceramah dan penceramah jemputan adalah Datuk Prof Dr Che Muhaya Haji Mohamad. Aku sendiri tak pasti apa tajuk ceramah beliau hari ni, tapi yang pasti ceramah beliau sangat-sangat bermotivasi.

Yalah. Prof Muhaya kan pakar motivasi, jadi haruslah ceramah dia ceramah motivasi.

So, oleh kerana hari ini adalah hari wanita, maka ceramah beliau mostly kandungan nya adalah berkenaan wanita. 

I am me.
I am me.
Ayam ayam ayam ayam meee.

(merapu sat)

Sebelum tu, ucapan pembukaan dibuat oleh our beloved YB Datuk Mas Ermieyati Samsudin. Dalam ucapan pembukaannya, beliau ada mention cadangan berkenaan Flexible Working Hours untuk kaum wanita. Kata beliau, dah ada kementerian yang buat dan beliau mencadangkan agar KSU KPK melihat cadangan ini dengan lebih lanjut.

Hmm. Menarik.

Soooo, Prof Muhaya menyokong cadangan FWH sebab katanya, katanya, kualiti kerja wanita sebenarnya bergantung pada emosi wanita. Elok emosi dia, kualiti piungggg melonjak (oke itu aku yang tambah).

Tapi yang penting, inti pati utama kat sini yang nak dipertegaskan ialah -- emosi wanita.

So berpandukan emosi ni tadi, Prof Muhaya pun tunjukkan demonstrasi kenapa emosi wanita itu penting.

Beliau panggil seorang volunteer ke hadapan. Namanya Kiah (bukan nama sebenar). Prof Muhaya minta untuk Puan Kiah angkat tangan kanan (macam depa tangan) dan muka pandang ke hadapan. Prof Muhaya minta Puan Kiah sebut 'nama saya Kiah' berulang kali sambil Prof Muhaya menekan tangan Puan Kiah ke bawah. Ternyata Puan Kiah kuat dapat menahan tekanan dari Prof Muhaya.

Selepas itu, Prof Muhaya minta supaya Puan Kiah sebut 'nama saya Muhaya' sambil Prof Muhaya terus menekan tangan Puan Kiah ke bawah. Ternyata Puan Kiah lemah dari yang sebelumnya. 

So, kesimpulannya, kalau kita dalam keadaan menipu, memang kita akan lemah. So lepas ni, kalau laki hangpa balik, suruh dia depa tangan, tanya dia sambil tekan kat tangan dia. Kalau dia lemah maknanya dia menipu.

.
.
.

nak cuba la.

.
.....

So lepas tu, Prof Muhaya explain lagi dengan kaedah yang sama (tekanan pada tangan) tapi dengan beberapa situasi yang berbeza.

Emosi sedih dan gembira pun sama. Bila Prof Muhaya suruh Puan Kiah imagine yang indah2, otomatik Puan Kiah kuat (dapat tahan tekanan). Bila Prof Muhaya suruh Puan Kiah imagine yang sedih2, terus dia jadi lemah.

.
.
.

Aku tak berani nak tulis banyak sangat takut kang salah ilmu.

Tapi apa yang aku faham tadi, itulah dia, Emosi kami ni memainkan peranan penting dalam kehidupan sehari-harian. (Haha). Kalau kami bad mood dari pagi tadi, siap2 la hangpa kena beleter sampe malam. Rumah tak kemas. Makan kat luar. Anak tak mandi. semua ke laut la jadinya.

Tapi kalau hangpa jaga mood perempuan hangpa, sampe ke malam, hangpa pun senyum. Kan? Kan? Kan?

Haha!!

Prof Muhaya ada kongsi satu cerita lagi. Katanya, ada satu client dia mengadu yang suaminya macam ni macam tu. Jadi Prof Muhaya cuma cakap satu saja. Ubah diri sendiri dulu.

Jadi client dia pun berubah. Solat on time. Jadi pelembut. Pengasih. Penyayang. Tak marah2. Lama kemudia client dia pi jumpa Prof Muhaya dan bagitahu, sejak dia berubah, suami dia pun ikut berubah dan rumah tangga mereka dan harmoni pelangi bagai dah.

Soooo....... emosi wanita itu penting.

Bak kata YB TM kami, lelaki ni badan kereta, wanita ni enjin kereta, pemacu kereta tu.

Sama macam rumah, lelaki tu ketua rumah, tapi pemacu rumah?

Bangun pagi, pikir nak makan apa, pi kemas rumah, pi basuh kain, pi angkat kain, pi lipat kain, pi kemas baju untuk esok, pi masak tengah hari, pi mandi anak, pi bagi makan anak/laki, pi masak makan malam, pi mandikan anak, pi tidurkan/tetekkan anak. 

Semua perempuan nak pacu.

Cuba bayang kalau emosi perempuan terganggu. Apa hat hangpa baca kat atas ni, semua perempuan tak buat. Apa jadi kat rumah??

Kesian. Eh. Sekian....

























  

2 comments:

  1. terima kasih atas ilmu yang baru ni ya...

    selamat hari wanita.

    ReplyDelete
  2. emosi watak penting, mempengaruhi kualiti kerja.

    begitu juga emosi lelaki.

    ReplyDelete

terima kasih atas segala pandangan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...