Tabungan

28 August 2009

...takde air..



1. aku tinggal di flat..

sebagai seorang yang baru sahaja memulakan hidup berkeluarga..sesungguhnya aku dan suami menyewa di flat..tambahan pula..tahun depan aku akan berpindah ke putrajaya..maka tiada perancangan untuk membeli hartanah di kawasan KL dan Selangor..


2. aku bukan tinggal di rumah teres..
sebagai penghuni flat dan bukan penghuni rumah teres..maka pembahagian air tidak aku fahami..yelah..kalu rumah sebijik2..haruslah faham kan..takdo air maknonyo tak bayar air..
tetapi kalu tinggal di flat..apa permasalahannya yang sebenar??seingat aku,aku tak pernah miss bayar bil air..bil air bukannya mahal..paling tinggi aku bayar RM18 sahaja..mana mungkin aku terlepas bayar..


3. takdo air..
bukan sehari dua..tetapi aku mula menyedari masalah ini sejak 2,3 minggu yang lalu..air yang mengalir dari paip2 di rumah kecil ku ini semakin mengecil kuantitinya..semakin perlahan alirannya..semakin menyusahkan isi rumah ini untuk menjalankan aktiviti seharian..kalau dulu membasuh (washing machine) memakan masa lebih kurang 40minit..kini telah bertambah menjadi lebih kurang 1jam lebih..
kesan ~ of coz bil api..penggunaan mesin basuh dalam masa yang lama meningkatkan pembayaran bil api rumah kecil ini..kesan ~ money beb money..nak bayar bil yang melambung adalah duit..

4. pentadbiran..
umum,penghuni flat ini sudah sedia maklum bahawa maintenance air telah diambil alih oleh syarikat lain..maka aku tidak tahu sama ada perkara ini berhubung kait dengan masalah air di flat ini ataupun tidak..cuma perubahan ketara yang aku nampak ialah,sejak pengalihan kuasa tersebutlah bermulanya era zaman 'kejap ada air kejap takde air'..apakah sebenarnya yang berlaku wahai syarikat maintenance..jangan kata tak bayar bil..aku menanti setiap hari bil dari kalian..tapi takdo pun dalam peti surat rumah kecil ku ini..
janganlah hanya kerana kami tinggal di flat..kebajikan kami tidak dijaga..
atau mungkinkah ada masalah dalaman dalam syarikat tersebut..inilah masalahnyer bila syarikat kecil menjaga flat murah..mungkinkah mereka mengambil mudah..mungkinkah mereka tidak peka dengan kebajikan penghun2 disini..apa mereka beranggapan semua yang duduk di flat,tiada otak?tidak mahu bersuara?
no no no no..nanti....nanti......sat lagi aku serang kalian...

5. kesan kepada penghuni..
halooooo..kami mahu mandi..kami mahu pergi kerja..kami mahu masak..kami mahu membasuh..
air merupakan sumber utama yang menjadi penggerak aktiviti sehari harian..
kalu tak mandi..tak gi kerja..
kalu tak gi kerja..kerja tak jalan..
kalu kerja tak jalan..camner nak capai tahap produktiviti yang tinggi..

oke..
kalu tak mandi..gi kerja jugak..
tapi kalu g kerja dengan badan yang tak segar..
kerja kita tu berkualiti ker?
again..camner nak capai tahap produktiviti yang tinggi..

6. keadaan semasa dan kes2 terdahulu..
kalu dulu tgk dalam tv..orang marah takdo air..meluahkan perasaan kat tv..ramai2 pakat usung baldi cari air kat mana2 yang ada..
kalu dulu..aku akan cakap dalam hati.."ala kecoh..gi la mandi kat umah sedara ker..mandi sungai ker..beli air botol ker"..
dan kini terkena kat batang idung sendiri..
susah wehhh..

7. kesimpulan?
skarang kat dapur..pinggan mangkuk melambak tak basuh..
nasib baik baju sempat basuh..
nak mandi pun kena sikit2 pakai air..
kalu tak, tak mandi lak suami dan adik aku tuh..

p/s ~ masuk lambat ke opis ari nih...
mahu pergi ke opis maintenance tersebut dahulu..
mahu memastikan mengapa kemudahan air di flat ini semakin hari semakin teruk..
tak salahkan aku bertanya..
aku bayar kottt....


35 comments:

  1. susah betul kan takde air..huhu..

    ReplyDelete
  2. alahai sian nye... meh sini singgah umah kt tumpang mandi umah kita.......

    kt dulu mase duk flat (time bujang) takde masalah putus bekalan air tapi air tu kuning la.. geli nak mandi... then selalu badan gatai2..

    itu la masalah saya waktu bujang dulu..

    sekian

    ReplyDelete
  3. kena panggil karam sigh walia ni.. ekekekek

    bawa bersabar yek..

    ReplyDelete
  4. kite bia xde letrik tp jgn xde air..:)

    leceh!!!
    sabar ye dear...

    ReplyDelete
  5. Nasib tak ada anak kecil lagi. Kalau tidak. Hu Hu Hu

    ReplyDelete
  6. xyah takut kalu betolll...

    pegi ngadu...kalu boley panggei TV3 skali...hehehe

    ReplyDelete
  7. sabor jela kak.senang2 beli pam tarik je dari bwh hehe.tingkat brapa?kurang tekanan air kot.uhuh

    ReplyDelete
  8. memang susah kal0 xde air..semua benda wat rasa xkena...

    ReplyDelete
  9. Solehah ~

    yolah..takdo letrik takpo lagi..nih takdo air hee...

    air ado..tapi kecik..ni nak kena tadah ni,takut abis terussss..

    ReplyDelete
  10. mrscee ~
    ihiks..nnt saya datang hehehehe *_*

    ReplyDelete
  11. tedi ~

    ihiks...sendiri jadi karam singh walia leh heeee..

    ReplyDelete
  12. Pok li ~

    yelah, nasib baik takdo anak kecik lagi ihiks..

    ReplyDelete
  13. kak rina ~

    dah jumpo tadi, katanyer masalah paip... kata lagi 2, 3 minggu akan jadi gini, air kecik, kejap ado kejap takdo...

    ReplyDelete
  14. kuwe ~

    dia ado jugak ckp td .. pasai tekanan..

    ntah la dek, akak tak paham heee tang tang tekanan ni..

    *_*

    ReplyDelete
  15. dek sha ~

    iyers.....mandi pun kena bertimbang rasa, takut orng terkemudian tak dpt mandi hee...

    ReplyDelete
  16. yang tak menahan bila air tak de tanpa notis... itu yang buat air mata melelh... lelebih lagi rumah pakcik ada 10 tingkat... lagi le tak menahan nye...

    ReplyDelete
  17. Salam Sahabatku....
    Kunjungan perdana, salam kenal aja dulu...
    Maaf, saya memang hanya mantan manusia bejat, tapi sumpah, saya sudah benar-benar insyaf.
    Satu yg membuat saya yakin bahwa saya pasti bisa berubah menjadi orang yg lebih baik, yaitu Kuasa Tuhan. Nothing Impossible, ndak ada yg ndak mungkin.
    Selama kita mau berusaha, pasti jalan untuk itu akan terbuka.
    Maka dari itulah kali ini saya akan berbagi sedikit kisah hidup saya selama masa transisi itu, kalo sahabatku berkenan, saya tunggu motivasinya buat saya di Mantan Copet Itu Akhirnya Jadi Seorang Pengusaha.

    Trimakasih Sahabatku.
    Salam.

    ReplyDelete
  18. pakcikdot ~

    tu yang saya pi tanya jugak tuh, takut nanti mula2 air kecik last2 terus takdo..kan ke naya..

    ReplyDelete
  19. salam sahabat mantan..

    nnt saya datang berkunjung ya :)

    ReplyDelete
  20. Cik Cookie kalau xda air mcm cacing kepanasan laa.nak2 species kn sejuk je.almaklumlaa lemak2 nih minta dimanja'n.hidup tanpa bf xkisah,hidup tanpa air mcm mati laki lorrr....

    ReplyDelete
  21. cik cookie sayang..

    wah bagus la awak punyer perumpamaan yang last tuh heee..

    i like.... ^_^

    ReplyDelete
  22. syarikat air kt citu x memahami lngsng mslh akan kte hadapi time xde air..susah hoo..maybe air di citu tekanan x kuat,so nk penuhkn tangki kt flat 2 brmslah.kwn aku pun ada yg hadapi mcm ni. tabah je yer pengantin baru!! :)

    ReplyDelete
  23. membaca tulisan ini,alamak kasihannya.susah nak cerita,jika takde air.segala2nya tak selesa.alangkah baiknya hidup di kampung

    ReplyDelete
  24. Hi Wanita Mutalib, selamat menjalankan ibadah puasa dengan penuh tabah dan kesyukuran.
    Love your romantic snow globe. I have one too....

    Have a happy hari Merdeka, and keep a song in your heart, best regards, Lee.

    ReplyDelete
  25. patot ar bau smacam je neh..hik3..gurau je sis

    ReplyDelete
  26. Salam merdeka.moga gembira dan sihat walafiat di samping suami tercinta

    ReplyDelete
  27. lanz_evo7 ~

    owh terima kasih heee..

    ReplyDelete
  28. abg awi ~

    itula pasai..
    munhgkin itu masalah yang mesti dihadapi bila tinggal di flat atau bangunan tinggi2 hee..

    salam merdeka juga..

    ^_^

    ReplyDelete
  29. Uncle Lee ~

    nnt saya datang tempat Uncle oke :)

    thanks ^_^

    ReplyDelete
  30. imheppie ~

    skarang dah oke la sayang hehehehe..

    air dah macam air terjun dah kuar nyer..

    bengang kiter gi serang ari tu kot *_*

    ReplyDelete
  31. Biar tak de karan...jangan tak de air...

    meroyan kita dibuatnye...Ngeh3x

    ReplyDelete
  32. kak yani ~

    yelah kakak, nasib baik sekarang dah oke..

    ReplyDelete

terima kasih atas segala pandangan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...