Tabungan

06 March 2014

Perasaan mendera anak

Tadi, Cha tiba2 menjerit dan terus menangis. Masa tu kami tengah lepak tengok tv. Sebelum dia menjerit memang dengar macam dia terhantuk kat almari. Cuma masa dia jatuh terduduk, dia pegang lutut. Jadi aku andaikan dia tertendang almari tu.

Cha menangis. Kadang2 aku malas nak layan sangat nangis dia ni sebab well I know her well -- dia memang pandai buat2 nangis.

Tapi tadi, sayu sangat tengok dia nangis. Macam sakit sangat dia tertendang tu. Alhamdulillah, dah belek habis tadi, takde merah apa atau lebam apa. Meaning okey la kan?

Masa tengok dia nangis tadi, aku terfikir -- apa perasaan orang yang suka mendera anak? Apa perasaan mereka masa mereka hentak kepala anak ke dinding? Apa perasaan mereka bila pijak perut anak.. Entah apalah yang difikirkan ketika itu -- kan?

Aku terfikir sebab pagi tadi terbaca pasal budak perempuan 2 tahun sekarang ni koma dipercayai dibuli emak dan teman lelaki mak-nya tu.

Ah! Ini bukan sekali dua kes macam ni jadi.
Dah banyak kali kot.

Masalahnya -- kenapa masih terjadi?

Apa yang kita boleh buat untuk bendung semua ni?

Aku kalau ter-marah, ter-tampar, pun -- dah menyesal menggunung.

Macam pula perasaan emak yang hilang anak sebab kena dera? Tinggi gunung mana sesalnya?


***

Bulan ni ESP murah.
Mahu cuba?


Sent from my iPhone

1 comment:

  1. Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete

terima kasih atas segala pandangan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...