Tabungan

28 September 2009

::tebusan indah bernada merah::

aku masih dalam percutian indah..hiks..
semalam masih dalam xpdc kunjung mengunjung..
kali ini aku dibawa ke Negeri Sembilan..
rumah mak mentua kak ipar ku..

ya ampun..
sangat meriah dan sangat mesra..
aku orang baru..tapi dilayan seperti sebahagian keluarga..

orang baru ini diperkenalkan oleh ibu mertuaku..dipeluk dan dicium..
owh adegan itu hanya dengan kaum2 hawa sajo ya..hiks..



selepas puas memenuhi nafsu makan *wah ayat* dalam pukul 3 lebih kami bergerak pulang...
owh tidak..bukan terus pulang wahai kalian..

kami 3 beranak ke Nilai 3..
ihiks..aku tidak pernah menjejakkan tapak kaki size 5 ini ke situ..
tapi semalam..aku berjaya meninggalkan kesan ku di sana hiks..

tempat pertama yang kami singgah adalah gudang karpet..
owh tidak terlintas langsung untuk aku mengambil gambar gudang itu..
tetapi ingin aku khabarkan..masyaAllah..memang luas..dan penuh dengan karpet berbagai rupa dan warna..
sehingga ke hujung gudang..karpet2 itu menimbun seperti sampah sajo..hiks..betapa banyaknya karpet di situ..


disitu..kami berjaya menculik satu barang tebusan berbunga hijau bernada coklat indah..
owh..terima kasih buat ibu mertuaku..beliau membayar tebusan itu dan diberikan kepada kami suami isteri buat hiasan di teratak kecil kami..*senyum*..


hmm..sebenarnya ada kisah yang ingin aku ceritakan hiks..


seketika kami singgah di sebuah kedai..lewat di situ..kami melihat satu kawasan yang dikerumuni oleh ramai manusia..
berebut-rebut memilih barang tebusan..
pelbagai warna..
indah2..


dikhabarkan..
bahawa barang2 tebusan itu dilemparkan dari sebijik lori yang singgah di situ..


kawasan pertama ~ barang tebusan yang terpilih ialah set comforter bersama cadar dan sarung bantal..dijerit2 melalui pembesar suara..1 RM30..3 RM85..


amboi..dah la cantik..murah..maka aku,suami dan ibu mertuaku turut serta memeriahkan sesi memilih barang tebusan..
ku capai satu beg..cantik..nada putih berbunga merah jambu..
tertulis di situ..
1 QUILT..
1 BEDSHEET..
4 PILLOW CASE..
tergerak hati untuk membuka dan memeriksa sama ada barangan tersebut cukup sifat..
ternyata..
hanya ada QUILT sahaja..
BEDSHEET dan PILLOW CASE tak mandang hiks..


aku ceritakan pada ibu..terus patah hati kami untuk membelinya..


kami bergerak ke satu kawasan lagi..


di situ barang tebusannya adalah tilam..
owh disini baru teringat untuk mengambil gambar hiks..




di sini..jeritan mengatakan ~ 1 RM33..
owh dijerit 'shahrukh' itu berulang kali..
memikirkan tilam yang murah..
kami pun galak memilih..

mak dah pilih satu tilam warna merah..
tetapi tak indah..
baton bertukar tangan..
ku tuju satu tilam..indah bernada merah jambu..
tapi agak berdebu dan kotor..

akhirnya suami membawa ke penglihatan kami tilam bernada merah hati..cantik..

tapi..
hiks..

saat kami pegang tilam itu..
'shahrukh' menjerit..
'HA YANG ITU RM35 KAKAK..RM35 KAKAK'

aiks?
td kata RM33..
camno leh jadi RM35?

mak kata 'TADI U KATA 33..MACAM MANA JADI 35?'

'shahrukh' kata 'TAWARAN SUDAH TAMAT..BOSS BARU PHONE..SUDAH JADI 35'..

owh..kelakau..dijerit melalui pembesar suara RM33..
saat dipegang..magis..bertukar menjadi 35..

magis atau penipu??

halahai..

p/s 1 ~ 
barang tebusan berjaya dibawa pulang..
dengan harga RM33..
berkat ketegasan mak dan suami..
'boss shahrukh' turut tunduk..


hey..
customers are always right..
lagipun uolls yang jerit RM33 kan kan kan??!! ^_^

p/s 2 ~
'shahrukh' yang berbaju biru itulah yang menjerit RM33 dan tiba2 membuat magis bertukar harga RM35..hiks..







40 comments:

  1. kenapa dia tipu eh..pasal set cadar tu..tak baik oo tipu2..kan2??

    ReplyDelete
  2. kamooo..
    that y lah kita kena bijak kan. Mat Bangla dan Mat Sekapal dengan depa tu mcm bagus je nak tunjuk bagus kan dengan Rakyat Malaysia. Dorang tu memang belagak. kena kasi ajar sikit.

    Tapi di Nilai memang banyak kedai yg harus kena pandai pilih dan tawar. Bila berada di Nilai seperti berada di negara asingkan. Sampaikan nak cari peniaga sebangsa kita Sumpah payah. Yang ada hanya jual air dan juih.

    Apakah?
    Mohon keluar!

    ReplyDelete
  3. Orang2 NS semuanya mesra2 belaka ... hehe
    pasal set cadar tu, kalau orang lelaki memang tak bukalah kat situ. nasib baik buka, kalau tak, dah terkena ...

    ReplyDelete
  4. hahaha..shah rukh khan tuh kn hantar balik negeri.

    ReplyDelete
  5. takut shahrukh tu.. ekekekek..

    kat nilai ke semua tu.. meriah!!

    ReplyDelete
  6. solehah ~

    itula pasai..

    ada ka patut buat itu macam..

    ReplyDelete
  7. ucu manja ~

    eh janganla kuar..

    tulihla lagi ihiks..

    ReplyDelete
  8. lavendari ~

    itula pasai..nasib baik tgk..
    kalu tak meriah selimut ajer la ihiks..

    ReplyDelete
  9. cik cookie ~

    ikutkan hati mmg mahu ikat humban dalam kapal ajer hee..

    ReplyDelete
  10. ted| ~

    iyolah ted|..
    Nilai..wah te pun taktau semeriah itu kat sana ihiks..

    ReplyDelete
  11. waa nak gak mak mertua besh camtu hik3...

    ReplyDelete
  12. ihiks..

    nnt kamu dapat yer sayang :)

    ReplyDelete
  13. salam.. puan,

    orng nogori memang baik..:)
    tq singgah abgi komen di anaklaut..:)

    ReplyDelete
  14. lanz_evo7 ~

    owh..harus sempat hee..

    ReplyDelete
  15. Jard ~

    owh hari ini telah mulo bekerjo ihiks (selasa) ^_^

    ReplyDelete
  16. AL ~

    owh, terima kasih juga singgah sini :)

    ReplyDelete
  17. EEiii ... sonot kena peluk, kena cium eh! Muah muahhhh!!

    ReplyDelete
  18. kak lili ~

    yeay peluk cium kakak balik muah muah :)

    ReplyDelete
  19. kalu gua mau hempuk sekali dgn tilam tu..memang lidah K****g betul

    ReplyDelete
  20. Firol ~

    kalu la boleh wat gitu ihiks..

    tapi kat situ ramai betui kaum diorang, kang tak pasai2 aja kami tak jumpo jalan kuar hee..

    ReplyDelete
  21. kal0 jerit 35..jual 33 xpela jgk kn..hu3

    ReplyDelete
  22. dek sha ~

    halahai mana kamoo menghilang dek non..

    tak update blog nih??

    ReplyDelete
  23. kak~

    maaf~

    sibuk sedikit~

    dan ada masalah peribadi~

    err..ku takde banned kamu pun~

    kenapa kata camtu pula?

    ReplyDelete
  24. tapak kaki saiz 5 ye?!...comeinyeee..
    sy saiz 7

    ReplyDelete
  25. dek zara ~

    owh..sibuk sayang :)

    takpa takpa kakak paham :)

    yolah..bila kakak tulis sumting kat CB dia akan cakap your IP adress has been banned.

    camno tuh yang?

    ReplyDelete
  26. sha ~

    ahaks..budak kecik kan huhu...

    ReplyDelete
  27. peluk cium ok la...jangan CPR dah le..huhuhuhu

    meriah sungguh raya kamu

    ReplyDelete
  28. pakcikdot ~

    owh ya, meriah tahun ini ihiks :)

    ReplyDelete
  29. n9 katner??
    awat tak habaq..ari tu dalia pun raye kat n9..:)

    ReplyDelete
  30. Eyyy ... beraya sakan ko. Bila nak update nih?

    ReplyDelete
  31. DL ~

    oit, mana tak tau gadis comel pun ke n9 :)

    ReplyDelete
  32. kak lili ~

    ihiks nak update nih...
    ado menda nak luah hahahaha..

    ReplyDelete
  33. dek omar ~

    wah tunggu abis belajar ya dek :)

    ReplyDelete

terima kasih atas segala pandangan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...